Onderzoek: banksparen of verzekeren?

Wie een ontslagvergoeding krijgt en deze wil ‘parkeren’ tot een later moment doet er goed aan alle opties goed te overwegen. Wilt u een oplossing van een bank of een verzekeringsmaatschappij? Voer dan een goede vergelijking uit of neem contact op met een adviseur van NHP. De verschillen in rendement lopen op tot duizenden euro’s, zo blijkt uit een analyse van de site goudenhanddruk-expert.nl een partner van NHP.

 

Zo krijgt een man van 50 jaar bijna € 14.000 meer aan rente uitgekeerd (!) als hij zijn ontslagvergoeding van € 65.000 voor 10 jaar parkeert op een bankspaarrekening van REAAL Bancaire Diensten in plaats in een gouden handdruk verzekering van Robein. Ook bij kleinere ontslagvergoedingen zijn de verschillen fors.

Jochem Kessens, beheerder van de site: ‘Sinds 1 januari 2010 is het mogelijk om een ontslagvergoeding bruto te storten op een bankspaarrekening. Banksparen levert meestal een hogere rente op dan verzekeren.


Ook als de ontslagvergoeding wordt gebruikt als aanvulling op bijvoorbeeld de WW-uitkering, loont het om de producten van banken en verzekeraars te vergelijken. De verschillen zijn dan minder groot, maar kunnen toch oplopen tot een paar honderd euro per jaar. Daarnaast is de ‘dekking bij overlijden’ bij banksparen beter en profiteert u bij banksparen van de bescherming van het Depositogarantiestelsel.

Uitkering bij overlijden
Banksparen biedt niet alleen een hoger rendement bij leven, maar ook als de rekeninghouder komt te overlijden is banksparen gunstiger. Bij banksparen wordt het spaarsaldo in geval van overlijden altijd uitgekeerd aan de erfgenamen. Bij verzekeren is dat niet vanzelfsprekend, de rentevergoeding van een verzekering is namelijk mede gebaseerd op de kans dat de verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering. Door te kiezen voor een verzekering waarbij geen uitkering plaatsvindt in geval van overlijden voor de einddatum, krijgt de verzekerde een hogere periodieke uitkering.

 

Uit dit onderzoek blijkt dat slechts in enkele gevallen de uitkering bij een verzekeraar hoger is. Ook als de consumentkiest voor geen dekking bij overlijden. Bij een storting van € 65.000 levert zo’n verzekering na 10 jaar slechts zo’n € 200 meer op, maar uw nabestaanden krijgen dan niets.


» Lees het onderzoek :  Rendement verschilt fors tussen bank en verzekeraar - inclusief onderzoeksresultaten

» Vergelijk alle aanbieders van banksparen

« Terug naar vorige pagina
LiveZilla Live Chat Software