Het is niet zo dat uw werkgever u zomaar even mag ontslaan. Daar horen wel de nodige voorwaarden bij. Eén van die voorwaarden is meestal dat u een ontslagvergoeding krijgt. Er is een belangrijk onderscheid tussen 'oude' en 'nieuwe' ontslagvergoedingen. De fiscale regels zijn per 2014 ingrijpend gewijzigd, de berekeningsregels per 1 juli 2015. Op deze pagina vertellen wij u meer over de nieuwe ontslagvergoeding.

Met uw ontslagvergoeding zelf kunt u fiscaal niets slims meer. Wel kunt u uw pensioen aanvullen en toch belastingvoordeel genieten. Vergelijk banksparen voor lijfrente!

Ontslagvergoeding

Een Gouden handdruk is eigenlijk een vergoeding voor de inkomsten die u misloopt door uw ontslag. En voor het gat dat hierdoor kan ontstaan in uw pensioenopbouw.

Niet voor iedereen

Er zijn ook situaties waarin iemand ontslagen wordt zonder ontslagvergoeding. Bijvoorbeeld als het financieel heel slecht gaat bij de werkgever. U krijgt ook geen geld mee als u zelf uw baan opzegt, tenzij u kunt aantonen dat dit de werkgever te verwijten is.

Bedrag Gouden handdruk

Tot 1 juli 2015 werd de hoogte van de Gouden handdruk bepaald met de Kantonrechtersformule. Deze is sindsdien niet meer van toepassing, we kennen nu de transitievergoeding. Deze krijgt u óók als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt na twee jaar dienstverband. Hierover leest alles op de pagina over de Transitievergoeding.

Mogelijkheden ontslagvergoeding

Nu is het zover: u weet welk bedrag u aan Gouden handdruk (transitievergoeding) krijgt. Wat moet u er nu mee doen? Was er niet iets mogelijk met het voorkomen van belastingheffing? Vroeger werd standaard geroepen dat u het geld niet zomaar even op uw rekening moest laten storten. Het was inderdaad meestal slimmer om dat niet te doen, het kon fiscaal veel handiger. Hoe zit dat nu met de mogelijkheden voor uw Gouden handdruk? We vertellen het u precies op de pagina Mogelijkheden ontslagvergoeding.