U heeft een eigen huis en wilt gaan verhuizen naar een andere koopwoning. Daar komen fiscaal heel wat zaken bij kijken. Welke zaken dat zijn hangt sterk af van uw specifieke situatie. Het is dan ook aan te raden om bij het plannen van de financiering van uw verhuizing een hypotheekadviseur in te schakelen. Om u een beeld te geven, behandelen wij op deze pagina de belangrijkste belastingregels bij verhuizen. Voor starters en bij oversluiten gelden andere belastingregels.

Wilt u weten welke hypotheekrente op dit moment voor u geldt? Bekijk dan direct de actuele hypotheekrentes!

Belastingregels bij verhuizing naar andere koopwoning

Natuurlijk gelden de algemene fiscale regels, die behandeld worden op de pagina Voorwaarden hypotheekrenteaftrek. Bij verhuizing naar een ander koophuis komen daarnaast nog andere belangrijke belastingonderwerpen langs. Op deze pagina bespreken we:

  • Winst / overwaarde (bijleenregeling)
  • Restschuld
  • Hypotheek meenemen

Daarnaast is vaak één van de volgende situaties aan de orde, die we behandelen op de pagina Belastingen bij verhuizen II.

  • Duurder of goedkoper wonen
  • Verhuizen door echtscheiding
  • Twee huizen

Winst / overwaarde (bijleenregeling)

Houdt u aan de verkoop van uw woning een bedrag over, doordat de verkoopprijs hoger is dan de openstaande hypotheek? Ga dat geld niet direct uitgeven...vergeet de bijleenregeling niet! U moet die winst (overwaarde, wordt fiscaal eigenwoningreserve genoemd) in de aankoop van uw volgende woning steken. Tenminste, als u wilt dat de hypotheekrente over uw nieuwe hypotheek helemaal aftrekbaar is. Pas als u drie jaar lang geen eigen huis heeft verdwijnt de eigenwoningreserve.

Restschuld

Het kan ook andersom: u heeft geen overwaarde maar onderwaarde. U houdt aan de verkoop van uw huis een restschuld over doordat de hypotheek hoger is dan de verkoopprijs. De rente over de restschuld (of dat nu in een restschuldhypotheek is of met een persoonlijke lening) blijft fiscaal aftrekbaar voor een periode van maximaal 15 jaar. Voorwaarde voor deze aftrek is wel dat de restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

Hypotheek meenemen

Sinds 2013 geldt voor nieuwe hypotheken dat ze verplicht afgelost moeten worden met een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Deze verplichting geldt bij verhuizing niet voor het bedrag waarvoor u al een hypotheek had lopen. Daarvoor mag u de bestaande hypotheekvorm aanhouden als u dat wilt. Dus óók een aflossingsvrije hypotheek, een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek. Let wel op de speciale aandachtspunten voor de vermogensopbouw met een spaarpolis, beleggingsverzekering, bankspaarrekening of beleggingsrekening.