Een hybride hypotheek geeft u de mogelijkheid om naar eigen wens te kiezen tussen zekerheid en de kans op een hoger rendement. De opbouw van kapitaal kan gegarandeerd zijn zoals bij de spaarhypotheek of meer risico met de kans op meer rendement zoals bij de beleggingspolishypotheek. Een zelf te kiezen combinatie is ook mogelijk. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op de kenmerken van de hybride hypotheek.

Niet voor starters

De hybride hypotheek wordt aan het eind afgelost uit de eindwaarde van de kapitaalverzekering. In de tussentijd lost u niets af op het geleende bedrag. Zulke hypotheken kunnen niet meer door starters op de woningmarkt afgesloten worden – er is geen hypotheekrenteaftrek meer voor. Uw bestaande hybride hypotheek kunt u nog wel overzetten naar een andere bank of een andere woning. Daarvoor gelden wel strakke voorwaarden.

Bij het overzetten van uw hybride hypotheek is de rente erg belangrijk. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor hybride hypotheken!

Samenstelling van de hybride hypotheek

Onderdelen van de hypotheek

Een hybride hypotheek bestaat uit:

  • Een aflossingsvrije lening
  • Een spaar/beleggingsverzekering
  • Eventueel een losse overlijdensrisicoverzekering

De spaar/beleggingsverzekering is een polis waarbij u zelf kunt kiezen wat er met uw premie gebeurt: alles in sparen, alles in beleggen, of een combinatie van beiden. Hoe dat sparen en beleggen gaat kunt u terugvinden bij de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek.

De keuze die u maakt tussen sparen en beleggen is met de hybride hypotheek niet definitief. U kunt later van voorkeuren veranderen en dat binnen dezelfde polis laten aanpassen. Dan gaat de toekomstige inleg vanaf dat moment volgens de nieuwe verdeling. Ook kunt u opgebouwd kapitaal overzetten, bijvoorbeeld van sparen naar beleggen als u meer rendement wilt. Of juist andersom als u minder risico wilt lopen.

Deze veranderingen noemen we 'switchen'. De voorwaarden voor switchen verschillen per hybride hypotheek. Er kunnen kosten verbonden zijn, of een maximaal aantal switches.

Vragen? Stel ze aan onze adviseurs!

Maandlast van de hybride hypotheek

De maandlast van de hybride hypotheek bevat:

  • Hypotheekrente
  • Premie voor de spaar/beleggingsverzekering. Deze maandpremie bestaat uit twee delen:
    • de inleg voor spaarpot en/of beleggingsfondsen, en
    • de overlijdensrisicopremie.
  • Eventueel losse overlijdensrisicopremie

Ontwikkeling maandlasten hybride hypotheek

In onderstaande grafiek ziet u een overzicht van de maandlasten van de hybride hypotheek (bij gelijke rente).

hybride hypotheek

Belastingvoordeel hypotheekrenteaftrek

Binnen de voorwaarden van de hypotheekrenteaftrek is de rente over een hybride hypotheek fiscaal aftrekbaar voor maximaal 30 jaar. Afhankelijk van uw keuzes kan het gebeuren dat de lening na die 30 jaar nog niet volledig kan worden afgelost. Het belastingvoordeel vervalt op dat moment, wat voor een stijging van uw netto hypotheeklast zal zorgen.

Aflossen van de hybride hypotheek

Keuze uit zekerheid of meer rendement

De hybride hypotheek wordt aan het eind afgelost met het kapitaal uit de spaar/beleggingsverzekering. Afhankelijk van uw keuze voor sparen en/of beleggen is dit wel of geen gegarandeerd kapitaal. Bij beleggen heeft u geen zekerheid over de aflossing.

Belastingvrije kapitaalopbouw

Het kapitaal dat u opbouwt in de spaar/beleggingsverzekering is belastingvrij als u voldoet aan de voorwaarden voor fiscaal gunstige kapitaalopbouw van de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).

Extra aflossen

Het risico op een restschuld kunt u verkleinen door in de loop van de jaren af en toe wat extra af te lossen op de openstaande hypotheekschuld. Dat heeft als aanvullend voordeel dat uw maandelijkse rentebetaling omlaag gaat.

Extra inleggen

U kunt er ook voor kiezen om dat beschikbare geld extra te storten in de polis. Als het gaat om een belastingvrije polis gelden daarvoor wel belangrijke voorwaarden om goed op te letten. Bij een KEW met beleggingen is extra storten dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk.

Voordelen en nadelen van de hybride hypotheek

We zetten de voordelen en nadelen van de hybride hypotheek voor u op een rij:

Voordelen hybride hypotheek

  • Belastingvrije opbouw met – als u wilt - kans op hoger kapitaal dan nodig
  • Maximale hypotheekrenteaftrek
  • Overlijdensrisicodekking inbegrepen en/of los bij te sluiten
  • Wijzigen keuze sparen/beleggen (switchen) mogelijk binnen dezelfde polis

Nadelen hybride hypotheek

  • Niet mogelijk voor starters op de woningmarkt of voor hypotheekverhoging
  • De inbegrepen overlijdensrisicodekking is soms duur
  • Hoge kostenstructuur, ook bij afkoop
  • Bij keuze voor beleggingen: onzekerheid over rendement en eindkapitaal
  • Polis gebonden aan bank
  • Weinig aanpassingen mogelijk door belastingregels