Vraag:

Ons huis staat onder water: bij verkoop zouden we een restschuld overhouden. Het liefst zouden we verhuizen. Kan dat, verhuizen met een restschuld?

Antwoord:

Dat is vervelend, het besef dat u een restschuld overhoudt als u uw huis verkoopt. Helemaal als u eigenlijk graag wilt verhuizen naar een andere koopwoning. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt of dat überhaupt mogelijk is. Het antwoord is "ja, maar..."

U bent natuurlijk niet de enige in deze situatie. Dat geeft een behoorlijk knelpunt in de woningmarkt. Daarom hebben banken en overheid maatregelen getroffen om het toch mogelijk te maken om door te stromen naar een andere koopwoning, als u dat wilt. Het is alleen niet heel makkelijk te regelen.

De banken hebben de mogelijkheid van een zogeheten restschuldhypotheek. Daarmee kunt u de uit verkoop overblijvende restschuld meefinancieren bij de aankoop van uw nieuwe woning. Wij adviseren u om te beginnen met onderzoeken wat uw huidige bank hierin aanbiedt. Omdat u daar de restschuld overhoudt is de kans het grootst dat u het daar voor elkaar krijgt.
br> Vervolgens ondersteunt de overheid u met een belastingaftrek over die restschuld. Deze lening zou normaal gesproken niet onder de hypotheekrenteaftrek vallen: het geld is immers niet geleend om uw nieuwe woning mee aan te kopen. Voor de restschuld is een uitzondering gemaakt: de rente is voor maximaal 15 jaar aftrekbaar.

Kortom: er zijn mogelijkheden, maar juich niet te vroeg. Ga eerst goed na wat uw bank te bieden heeft.

Meer over de belastingregels als u wilt verhuizen naar een andere koopwoning
Meer informatie over de restschuldhypotheek