Vraag:

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten mag niet meer. Teveel risico, zeggen ze. Wat is het risico van niet aflossen?

Antwoord:

Het risico van een aflossingsvrije hypotheek zit niet zo zeer in de hypotheek, maar in uw totale financiële plaatje. Op een aflossingsvrije hypotheek lost u niet af. De totale schuld wordt dus niet minder. Ondertussen kan er van alles gebeuren. De woningprijzen kunnen kelderen. Als u de woning moet verkopen kan dat voor een restschuld zorgen. Dat is een risico.

Er is ook een risico als u de woning niet verkoopt. Zelfs als u er gewoon blijft wonen. Omdat de schuld niet afgelost wordt blijft die altijd staan. Oók als de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar ophoudt. Dan worden de bruto lasten opeens netto lasten: de belastingdienst betaalt niet meer mee aan uw hypotheek. Die last moet u op dat moment wel kunnen dragen, anders moet u alsnog uw huis verkopen.

Heeft u naast uw aflossingsvrije hypotheek genoeg vermogen, dan is er niets aan de hand. Dan kunt u de hypotheek aflossen wanneer u dat wilt. In één keer aan het eind van de looptijd of als de renteaftrek ophoudt. Of in delen gespreid over verschillende jaren. Bij voldoende vermogen is een aflossingsvrije hypotheek geen risico.

Meer informatie over de aflossingsvrije hypotheek