Spannend, een huis kopen! Een huis, dat is iets anders dan een broodje bij de bakker. Daar denkt u natuurlijk wel even goed over na. Welk huis het moet worden, en hoe u dat het beste kunt financieren. Plus alles wat er verder bij het kopen van een huis komt kijken. Op deze pagina vindt u informatie om u te helpen bij het aankoopproces.

Huis kopen voor u

Niet alle zaken die komen kijken bij het kopen van een huis zijn voor iedereen even belangrijk. Voor een starter op de woningmarkt gelden andere aandachtspunten dan voor iemand die zijn huidige woning verkoopt om een andere te kopen. We bespreken de punten die specifiek per situatie aan de orde zijn.

Specifieke informatie over het kopen van een huis voor:
Starters
Verhuizen

Belangrijk bij het kopen van een huis

Huizenjacht

Als u eenmaal heeft besloten dat u een eigen woning wilt kopen, gaat u het liefst meteen op huizenjacht. Daarbij is het wel verstandig om allereerst te bepalen tot welk bedrag u kunt kopen. Anders staart u zich misschien blind op woningen die u helemaal niet kunt betalen.

Hoe hoog is de hypotheek die u maximaal kunt krijgen? Bereken het snel met onze maximale hypotheekberekening!

Weet u eenmaal de maximale koopsom, dan kan de zoektocht beginnen. Hoe u dat aanpakt leest u op de pagina Juiste woning vinden.

Stappen bij huis kopen

Heeft u een woning op het oog, dan gaat het echte kopen pas beginnen. Vooral starters op de woningmarkt hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. En niet alleen zij. Een huis kopen is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Dus ook bij een tweede, derde of vierde eigen woning is het aankooptraject geen gesneden koek. Op de pagina Stappenplan huis kopen vindt u er alles over.

Contact met hypotheekadviseur

Kopen zonder voorbehoud

Bij het bieden op een woning worden normaal gesproken ontbindende voorwaarden opgenomen, zodat u enige tijd heeft om de financiering rond te krijgen. Soms is de woningmarkt zodanig dat kopers een bod uitbrengen zonder voorbehouden - in die situatie is het erg belangrijk om heel snel te handelen - wij hebben daarvoor een speciaal Spoedtraject.

Juridisch gedoe

Met het kopen van een huis gaat u een behoorlijke verplichting aan. Als koper heeft u ook een aantal rechten. Dit zijn de formele, juridische zaken die komen kijken bij het aangaan van grote verplichtingen. Deze zaken zijn heel belangrijk om alles in goede banen te leiden als u zich eenmaal op de woningmarkt begeeft. We bespreken ze op de pagina Juridische zaken bij huis kopen.

Koopovereenkomst

Eén van die juridische zaken is natuurlijk de koopovereenkomst. Daarin legt u samen met de verkoper de gemaakte afspraken vast. Wij vertellen u precies waar u op moet letten op de pagina over de Koopakte.

Kosten bij aankoop woning

Een huis kopen kost geld, dat spreekt voor zich. U betaalt niet alleen de koopsom van de woning. Naast de prijs die u betaalt, komen er allerlei kosten bij voor bijvoorbeeld:

  • Makelaar
  • Hypotheekadvies
  • Taxatie
  • Overdrachtsbelasting of btw
  • Bouwrente bij nieuwbouw
  • Notaris

De bijkomende kosten komen aan de orde op de pagina Kosten huis kopen. Deze kosten kunnen tegenwoordig niet meer meegefinancierd worden in uw hypotheek. U heeft dus eigen geld nodig. Maar: soms is het toch mogelijk om zonder eigen geld een huis te kopen.

Brengt u het hoogste bod of het beste bod uit?

Wilt u de hoogste bieder op een woning zijn of brengt u met behulp van de Hypotheektoezegging van NHP het beste bod uit? Lees meer over de Hypotheektoezegging van NHP.

Komt u vragen tegen tijdens het proces van woningaankoop? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs, we helpen u graag!