Voor het eerst een huis kopen, dat is een hele stap. Anders dan voor de kopers die al eerder een koopwoning hadden is alles wat u hierbij doet voor u de eerste keer. Dat maakt het extra spannend. Natuurlijk is alle informatie over het kopen van een huis voor u van belang. Op deze pagina geven we u een aantal aandachtspunten waar u als starter op de woningmarkt extra bij gebaat bent.

Heeft u een hypotheek nodig? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!

Doe het niet alleen!

Een woning kopen kunt u helemaal op eigen houtje doen. Het inschakelen van een makelaar of hypotheekadviseur is niet verplicht. Als u wilt kunt u alles zelf regelen. Voor u als starter op de woningmarkt adviseren wij dat niet. Vraag in ieder geval hulp van mensen die meer ervaring hebben met het kopen van een huis dan uzelf. Dat kan een makelaar of adviseur zijn, maar ook uw ouders, andere familie of vrienden met koopervaring kunnen u helpen.

Een verkeerde beslissing bij het kopen en financieren van een huis kan grote en langdurige gevolgen hebben. Het risico op een verkeerde beslissing is groter als u het zonder hulp doet, wilt u dat risico lopen? Raadpleeg ook zeker onze speciale informatiepagina over Hypotheek afsluiten voor starters.

Heeft u enig idee van de hoogte van uw maximale hypotheek? Bereken snel welk hypotheekbedrag u maximaal kunt krijgen.

Starterslening, koopconstructies en hulp ouders

Starterslening

Als de maximale hypotheek die u kunt krijgen nét te weinig is voor de aankoop van een huis, kunt u als starter misschien het verschil overbruggen met een Starterslening. De Starterslening wordt gecoördineerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De gemeente of provincie beslist echter of er mogelijkheden voor een Starterslening geboden worden. Ook bepaalt de gemeente of provincie zelf de voorwaarden.

Koopconstructies

Soms komt er de mogelijkheid voorbij om een woning te kopen via een speciale regeling. Deze regelingen maken de woningen goedkoper en zijn daardoor extra aantrekkelijk voor starters. We noemen ze 'koopconstructies' of 'koopvarianten'.

Organisaties

Vaak gaat het om de aankoop van een woning van een woningcorporatie, vastgoedmaatschappij of projectontwikkelaar. De verkoper is dan dus niet de huidige bewoner van het huis. Misschien bent u zelf de huidige bewoner wel, omdat u het aanbod krijgt om uw eigen huurwoning te kopen.

Voorwaarden

Voorbeelden van deze koopconstructies zijn Koopgarant, Kopen naar Wens (voorheen Sociale Koop), Koop Goedkoop en Slimmer Kopen. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke voorwaarden. Bestudeer deze voorwaarden uitvoerig voordat u zo'n woning koopt. Laat er bij voorkeur een kenner naar kijken, zodat u precies weet wat u doet. Aan een koopconstructie zijn meestal voorwaarden verbonden waar u pas iets van merkt als u de woning wilt verkopen. U moet bijvoorbeeld de gemaakte winst delen, of u moet de woning eerst aanbieden aan de organisatie die de woning nu aan u verkoopt. Bovendien willen niet alle banken een hypotheek verstrekken voor elk soort koopconstructie. Vraag dat daarom goed na!

Hulp van ouders

Voor het kopen van een huis heeft u geld nodig. Het grootste deel daarvan kunt u van de bank lenen door een hypotheek af te sluiten. Alleen: dat is niet altijd genoeg. U heeft ook eigen geld nodig. En misschien wilt u een huis kopen waarvoor de bank u niet genoeg wil lenen? Misschien is het dan mogelijk om een beroep te doen op uw ouders. Er zijn verschillende manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen bij het kopen van een woning. Uw ouders kunnen bijvoorbeeld:

  • Geld aan u schenken
  • Geld aan u uitlenen
  • Zelf de woning kopen en aan u verhuren
  • Samen met u de woning kopen
  • Borg staan voor uw hypotheek (uw ouders worden dan mede hoofdelijk aansprakelijk)

Als u en uw ouders zoiets overwegen is het belangrijk om dit samen met een deskundige adviseur op te zetten.

Hypotheektoezegging

De Hypotheektoezegging is een schriftelijke verklaring waarin NHP vastlegt welk bedrag u vrijwel zeker aan hypotheek kunt afsluiten. In de Hypotheektoezegging kunnen wij ook vastleggen (als u dat wilt) welk bedrag aan eigen geld u beschikbaar heeft. U kunt de Hypotheektoezegging naar eigen inzicht gebruiken; voor uzelf ter voorbereiding op de aankoop van een woning, maar bijvoorbeeld ook tijdens de onderhandelingen of het bieden op een woning! Met de Hypotheektoezegging kunt u zich onderscheiden van andere gegadigden! Lees hier meer over de Hypotheektoezegging van NHP.