U heeft besloten dat u een huis wilt kopen. Dan breekt nu een belangrijke periode aan: de zoektocht naar de woning die precies bij u past. Waar moet u dan allemaal aan denken? Gaat u in het wilde weg huizen bezichtigen of pakt u het meer gestructureerd aan? Dat laatste bespaart veel tijd en bovendien voorkomt u teleurstellingen. Op deze pagina bespreken we de beste volgorde van de stappen die u zet bij het zoeken naar een huis.

Stappenplan woning vinden

Om op een slimme manier naar een huis te zoeken zet u de volgende stappen:

  • Stap 1: Financiën bepalen
  • Stap 2: Woonwensen bepalen
  • Stap 3: Woning zoeken

1. Financiën bepalen

Om een realistische zoektocht te starten is het belangrijk om eerst goed te weten welke prijs u kunt betalen voor een huis. Gaat u uit van de maximale hypotheek die u kunt afsluiten? Beter is om uw budget als uitgangspunt te nemen.

Hoeveel kunt en wilt u maandelijks betalen voor uw hypotheek? Vanuit dat maandbudget bepaalt u het bijbehorende hypotheekbedrag en de prijs die u kunt betalen voor een woning. Houd ook rekening met de bijkomende kosten van de eigen woning, zoals onderhoud.

Vindt u dit lastig? Onze adviseurs helpen u graag! Neem direct contact met ons op zodat we kunnen kijken wat we voor u kunnen betekenen.

2. Woonwensen bepalen

Allereerst vormt u een beeld van de woning die voor u ideaal is. Niet alleen voor nu, maar ook als u naar de toekomst kijkt. Bij het kopen van een woning moet het uitgangspunt zijn dat u er vele jaren blijft wonen. Binnen een paar jaar verhuizen levert vaak een behoorlijk financieel nadeel op. Kijken naar de verdere toekomst betekent rekening houden met bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, ook al is dat nu (nog lang) niet aan de orde.

Maak een wensenlijst! Wat vindt u belangrijk aan een huis? Verdeel de wensen in drie categorieën:

  • Absoluut nodig
  • Belangrijk
  • Minder belangrijk

Over wat voor wensen gaat dat? Wensen over het aantal kamers, de tuin, de ligging, de omgeving, dat soort dingen. De staat van onderhoud is ook een belangrijke. Wie handig is met klussen kan een opknapwoning overwegen. Heeft u twee linkerhanden, dan kunt u beter zoeken naar een kant-en-klaar huis. Nieuwbouw, of een perfect onderhouden bestaande woning.

Het klinkt misschien gek, maar denk bij het kopen van een huis ook aan het verkopen ervan. Bepaalde 'mindere' aspecten van een huis zijn voor u misschien geen bezwaar of zelfs juist leuk. De vraag is in hoeverre ze een toekomstige verkoop van de woning lastiger maken. Dan kunt u tegen die tijd behoorlijk spijt hebben van uw keuze.

3. Woning zoeken

Nu weet u wat u kunt betalen en wat u belangrijk vindt: u bent klaar om gericht te gaan zoeken naar een huis. Een makelaar kan u daarbij helpen, u kunt het ook zelf doen. Dan bespaart u de makelaarskosten (1 à 1,5% van de koopsom) maar mist u de expertise. U kunt vaak ook kiezen voor deeldiensten van een makelaar (bijvoorbeeld voor de onderhandelingen). Voor het vinden van te koop staande huizen raadpleegt u internet (bijvoorbeeld Funda.nl, Jaap.nl), verkopende makelaars in de omgeving en eventuele veilingen.

Contact met hypotheekadviseur

Aandachtspunten bij bezichtiging

Als u een woning gaat bezichtigen is het belangrijk om vooral kritisch en zakelijk te zijn. Aandachtspunten hierbij:

  • Zoek naar gebrekenAchter een snel verschoven kast kan een lelijk gebrek zitten waar u anders pas na de sleuteloverdracht achter komt. Een verkopend makelaar is verplicht u over gebreken te informeren.
  • Check het onderhoudWanneer is er voor het laatst geschilderd? Hoe oud zijn de dakbedekking en de CV ketel? Zo kunt u inschatten welke onderhoudskosten u moet incalculeren.
  • Schat het energieverbruik inAls u ernaar vraagt is de verkoper verplicht een energiecertificaat te leveren. Ook de energierekening van de huidige eigenaar kan een goed beeld geven.
  • Ga het huis nog niet in uw hoofd inrichtenDit vertroebelt uw zakelijke beeld. Op dit moment is het belangrijk dat u een verstandige beslissing neemt op basis van de kenmerken van het huis en de financiële aspecten.

Heeft u de juiste woning gevonden en wilt u deze kopen? Alles wat daarna belangrijk is bespreken we in ons Stappenplan huis kopen.