U wilt een ander huis gaan kopen. U bent geen starter, dus het is niet de eerste keer dat u zich hiermee bezighoudt. Omdat een huis kopen geen dagelijkse activiteit is kan het toch geen kwaad om alle informatie over het kopen van een huis nog eens goed door te nemen. Op deze pagina geven we een aantal aandachtspunten specifiek voor mensen die verhuizen van de ene koopwoning naar een volgende koopwoning.

Heeft u een hypotheek nodig? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!

Volgende koopwoning: eerst kopen of verkopen?

Er bestaat een groot verschil tussen starters (eerste aankoop) en mensen die verhuizen van de ene koopwoning naar een andere koopwoning. Dat grote verschil is dat u nu een woning te verkopen heeft. Hoe werkt dat, en hoe zorgt u ervoor dat het qua timing allemaal uitkomt? Er zijn twee mogelijkheden als het gaat om de volgorde van kopen en verkopen.

Eerst verkopen, dan kopen

Het ideaal is dat de verkoop van uw huidige woning al helemaal rond is als u op zoek gaat naar een ander huis. Daarin schuilt wel een mogelijk probleem: wat als u geen geschikte woning vindt voordat u de sleutel van uw huis moet overdragen? Dat kunt u oplossen door in die situatie tijdelijk een huis te huren.

Eerst kopen, dan verkopen

Het kan ook zijn dat u de ideale nieuwe woning tegenkomt terwijl uw huis nog niet verkocht is. Misschien moet u die zelfs nog te koop gaan zetten. U kúnt ervoor kiezen de buitenkans te grijpen en alvast te kopen. Hiermee loopt u een pittig risico: wat als het niet wil vlotten met de verkoop? Dan kan het erop neerkomen dat u uiteindelijk twee huizen bezit, met voor beide huizen een hypotheek en bijbehorende maandlasten. En wie weet nog een overbruggingskrediet erbij. Dat houden de meeste mensen financieel niet heel lang vol.

Extra opletten met de hypotheek

U heeft al een hypotheek lopen. Bij het verhuizen naar een ander huis werkt het iets anders met de financiering dan bij de aankoop van een eerste woning. Het is extra opletten wat de mogelijkheden zijn met de hypotheek die u nu heeft. Stelt u zichzelf voor de hypotheek bij verhuizen de volgende vragen:

  • Kan ik mijn hypotheek meenemen naar de nieuwe woning? En is dat gunstig?
  • Kan ik de vermogensopbouw van mijn oude hypotheek overzetten?
  • Heb ik een hogere hypotheek nodig voor de nieuwe woning? Voor het verhoogde deel krijgt u te maken met verplichte aflossing.

Bij uw verhuizing naar een volgende koopwoning kunt u verschillende fiscale haken en ogen tegenkomen. Daarover vindt u uitgebreide informatie op de pagina's over Hypotheek en belastingen bij verhuizen.

Wat te doen bij restschuld?

Het is niet meer vanzelfsprekend dat uw woning bij verkoop meer oplevert dan de openstaande hypotheek. Veel huizen staan 'onder water': bij verkoop kan niet de hele hypotheek afgelost worden. Er blijft een restschuld over. Kunt u dan wel een ander huis kopen? Neemt u de informatie over de restschuldhypotheek daarvoor goed door.

Hypotheektoezegging

Overweegt u een bod op een woning en wilt u zich onderscheiden van andere gegadigden? Lees meer over de Hypotheektoezegging van NHP.