Bij de verkoop van uw eigen woning brengt deze niet altijd genoeg op om uw openstaande hypotheek mee af te lossen. We zeggen dan wel dat uw woning 'onderwaarde heeft' of 'onder water staat'. Zodra u werkelijk verkoopt tegen een prijs die lager ligt dan de hypotheek, houdt u een restschuld over. In sommige situaties kan deze restschuld gefinancierd worden met een restschuldhypotheek. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op deze hypotheekvorm.

Een restschuldhypotheek wordt niet gemakkelijk verstrekt. Zoek de mogelijkheden goed uit voordat u teveel verwacht. Bij vragen kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Mogelijkheden met een restschuld

Wat is restschuld?

De restschuld is het bedrag dat overblijft aan schuld als een woning met verlies is verkocht. De verkoopprijs was niet hoog genoeg om uw hele hypotheek mee af te lossen. Vervelend voor de bank én vervelend voor u.

Terugbetalen restschuld

De bank heeft u het geld ooit uitgeleend en wil dat graag terugzien. Het betalen van de restschuld kan bijvoorbeeld uit:

  • Spaargeld of andere eigen middelen.
  • De waarde van uw spaarverzekering, levensverzekering, beleggingsverzekering, bankspaarrekening of beleggingen. Het kan flinke kosten en fiscale gevolgen met zich meebrengen om het geld daar (voortijdig) uit te halen.
  • Een lening of schenking van anderen, vaak ouders.

Dit direct afbetalen van de restschuld lukt niet iedereen. Het alternatief is dat er een lening blijft openstaan bij de bank waar uw hypotheek liep. Dat kan een persoonlijke lening zijn – de enige optie als u verhuist naar een huurwoning. Koopt u een ander huis, dan is de restschuldhypotheek misschien een oplossing.

Restschuldhypotheek

Een restschuldhypotheek wordt alleen afgesloten in combinatie met de hypotheek voor uw nieuwe huis. De mogelijkheden voor een restschuldhypotheek zijn afhankelijk van uw situatie. Een belangrijke vraag is of er misschien NHG mogelijk is.

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Had u voor uw oude hypotheek Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En blijft het totaal van de hypotheek voor uw nieuwe huis (inclusief kosten koper) plus de restschuld onder het grensbedrag voor NHG? Dan lukt het misschien om de aankoop en de restschuld met een NHG-hypotheek te financieren. Soms zijn er zelfs mogelijkheden om de restschuld of een gedeelte ervan boven de grensbedragen van een NHG-hypotheek te financieren. Voor dat deel geldt dan alleen geen NHG garantie.

Voor een restschuldhypotheek binnen het NHG grensbedrag geldt de NHG regel dat uw restschuld in een zo kort mogelijke periode moet worden afgelost. Er wordt gekeken hoeveel u binnen uw budget maximaal kunt aflossen per maand – en dat is ook wat er dan afgelost moet worden. U zult dus met een restschuldhypotheek met NHG altijd per maand betalen wat volgens NHG met uw inkomen maximaal kan. Totdat de restschuld is afgelost natuurlijk, daarna daalt de maandlast.

Zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Sluit u een restschuldhypotheek zonder NHG af, dan kunt u langer doen over de aflossing. De mogelijkheden worden bepaald door de bank. De één geeft u 15 jaar de tijd, de ander tot wel 30 jaar. Ook de aflosvorm varieert: bij de één annuïtair, bij de ander lineair.

Belemmeringen restschuldhypotheek

Wilt u de mogelijkheden van een restschuldhypotheek onderzoeken? Houd rekening met de volgende belemmeringen:

  • Het kan alléén als er geen andere mogelijkheid is om de restschuld af te lossen. U kunt er meestal niet voor kiezen uw spaargeld te laten staan en toch een restschuldhypotheek af te sluiten.
  • Een restschuldhypotheek zal in veel gevallen alleen verstrekt worden door de bank waar uw oude hypotheek liep. Een andere bank zal minder snel de schuld overnemen.

Belastingaftrek restschuldhypotheek

De overheid ondersteunt mensen met een restschuld door belastingaftrek te geven over de hypotheekrente van de restschuldhypotheek. Deze rente is voor een periode van 15 jaar aftrekbaar, als de oude woning verkocht is na 28 oktober 2012. Dat geldt overigens óók als de restschuld gefinancierd is met een persoonlijke lening. Het geld van de hypotheek moet bij afsluiten dan wel aan de eigen woning besteed zijn. Heeft u er destijds iets anders mee gedaan (bijvoorbeeld een auto gekocht), dan is belastingaftrek niet aan de orde.