Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is voor veel huizenkopers en huizenbezitters interessant. NHG biedt meer zekerheid en vaak een (veel) lagere hypotheekrente. Een hypotheek met NHG is echter niet voor iedereen mogelijk. En er geldt een aantal belangrijke voorwaarden. Op deze pagina vindt u algemene informatie over NHG.

NHG in uw situatie

Op deze pagina vindt u algemene informatie over NHG. Er zijn ook NHG-zaken die afhankelijk zijn van de vraag of u een starter bent op de woningmarkt, uw hypotheek wilt oversluiten of gaat verhuizen naar een andere koopwoning. Voor specifieke informatie over uw situatie klikt u op één van de knoppen hieronder.

Informatie over de Nationale Hypotheek Garantie bij:
Starten
Verhuizen
Oversluiten

Wat is NHG?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dé garantie op hypotheken tot € 435.000 in 2024. De stichting achter NHG staat tegenover de bank borg voor uw hypotheek. Kunt u de hypotheek niet meer betalen door oorzaken buiten uw schuld, en moet daardoor uw huis met verlies verkocht worden? Dan neemt NHG de restschuld voor haar rekening. Dat is een prettige zekerheid voor u, en ook voor de bank die u de hypotheek verstrekt.

Voordelen en nadelen van NHG

Met NHG leent u verantwoord en veilig. NHG helpt u als u de hypotheeklasten onverhoopt niet meer kunt betalen door:

  • Echtscheiding
  • Werkloosheid
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Overlijden van uw partner

Bovendien kunt u met NHG profiteren van een flinke korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot meer dan 1%. Kortom: NHG biedt u een veiliger en voordeliger hypotheek. Op de pagina Voordelen en nadelen NHG leest u nog veel meer over de plussen en minnen van een hypotheek met NHG.

Voor een hypotheek met NHG gelden vaak scherpe hypotheekrentes. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor hypotheken met NHG.

Voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie

Om een hypotheek met NHG te kunnen afsluiten is het van belang dat uzelf en de te financieren woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. De voornaamste voorwaarden zijn:

  • Grensbedragen voor de hoogte van aankoopsom en hypotheek
  • Inkomenseisen
  • Eisen aan uw financiële positie (financiële verplichtingen zoals leningen en alimentatie)
  • Eisen aan uw betalingsverleden (BKR-registratie)
  • Eisen aan de woning
  • Eisen aan de samenstelling van de hypotheek

Op de pagina Voorwaarden NHG vindt u nog veel meer informatie over deze voorwaarden.

Aanvragen Nationale Hypotheek Garantie

Voor het aanvragen van NHG hoeft u zelf niet veel te doen. Als u aan de voorwaarden voldoet regelt uw hypotheekadviseur dat verder voor u. Wel moet er natuurlijk borgtochtprovisie betaald worden. Veel meer over het regelen van hypotheek met NHG vindt u op de pagina NHG-hypotheek aanvragen.

Betalingsproblemen bij NHG

Op het moment dat u betalingsproblemen krijgt, zal uw adviseur of bank u begeleiden. In eerste instantie om te voorkomen dat gedwongen verkoop van de woning nodig is. En als het niet anders kán, bij de afwikkeling van de eventuele restschuld. Meer hierover leest u op de pagina Betalingsproblemen bij NHG.