Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn populair. Heeft NHG dan alleen maar voordelen? Of zijn er ook nadelen? Wij zetten op deze pagina de voordelen en nadelen van de Nationale Hypotheek Garantie voor u op een rijtje.

Voor een hypotheek met NHG gelden vaak scherpe hypotheekrentes. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor hypotheken met NHG.

Waarom Nationale Hypotheek Garantie?

De algemene stelregel is: als u voldoet aan de voorwaarden, neem dan bij het afsluiten van een hypotheek altijd NHG. Dat is niet vreemd: het vangnet van NHG biedt een grote zekerheid.

Moet u door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van uw partner uw woning met verlies verkopen? Dan houdt u bij een hypotheek met NHG geen restschuld over. Een groot voordeel, want op een restschuld na verkoop van uw woning door financiële problemen zit u natuurlijk niet te wachten.

Bovendien bieden banken vaak flinke kortingen op de hypotheekrente bij hypotheken met NHG. Een lagere hypotheekrente betekent lagere maandlasten voor uw hypotheek. Wie wil dat nou niet?

Niet elke hypotheek NHG

Toch worden niet alle hypotheken met NHG afgesloten. Er gelden ook voorwaarden voor een hypotheek met NHG. Een hypotheek met NHG is simpelweg niet altijd mogelijk, er zijn strakke regels en er zijn kosten aan verbonden.

Hieronder zetten we de voordelen en nadelen van NHG op een rij.

Voordelen Nationale Hypotheek Garantie

  • In de meeste situaties een flink lagere hypotheekrente
  • Minder risico: de kans op een restschuld bij verkoop met verlies is veel kleiner
  • Verantwoorde verstrekking door soms strengere hypotheekregels

Nadelen Nationale Hypotheek Garantie

  • Niet mogelijk bij hypotheekbedragen boven € 290.000 (2019)
  • Strengere regels waardoor een hypotheek met NHG soms niet mogelijk is
  • U moet bij afsluiten 0,90% borgtochtprovisie over de hypotheeksom betalen

Bent u op zoek naar een hypotheek met NHG? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs.