Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kent vaak grote voordelen. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen kiezen voor een hypotheek met NHG. Dat kunnen mensen in verschillende situaties zijn:

Informatie over Nationale Hypotheek Garantie voor:
Starters
Verhuizen
Oversluiten

Overweegt u een NHG-hypotheek af te sluiten? Wij zetten op deze pagina voor u op een rijtje hoe het aanvragen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie werkt.

Voor een hypotheek met NHG gelden vaak scherpe hypotheekrentes. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor hypotheken met NHG.

Hypotheek met NHG afsluiten

Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gaat in grote lijnen hetzelfde als het afsluiten van elke andere hypotheek. Het grote verschil is de borgstelling van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Die moet aangevraagd, goedgekeurd, goed vastgelegd, betaald en aangemeld worden.

Aanvraag borgstelling

Voor het aanvragen van de borgstelling van NHG hoeft u zelf niet veel te doen. Bij de aanvraag voor de hypotheekofferte geeft u aan dat u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt. De hypotheekadviseur en de bank controleren vervolgens of u aan de voorwaarden voor NHG voldoet.

Goedkeuring borgstelling

Als u bij de aanvraag voor de hypotheekofferte heeft aangegeven dat u NHG wenst, wordt de hypotheekaanvraag volgens de normen van NHG beoordeeld. Voldoet de aanvraag aan alle NHG-voorwaarden, dan wordt de offerte uitgebracht met daarin de vermelding dat het om een hypotheek met NHG gaat.

U ondertekent de offerte en levert alle gevraagde documenten aan. Met die papieren wordt weer gecontroleerd of u inderdaad aan alle voorwaarden voor NHG voldoet.

Vastleggen borgstelling

In de hypotheekakte die u vervolgens bij de notaris tekent staat vermeld dat het gaat om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Het is belangrijk om daarop te letten bij het controleren van de concept-hypotheekakte.

Betalen borgtochtprovisie

Voor de borgstelling van NHG betaalt u kosten: de borgtochtprovisie. Deze kosten worden meegenomen in uw hypotheekbedrag. U ziet ze ook terug op de afrekening van de notaris. De bank houdt de borgtochtprovisie in bij de uitbetaling aan de notaris en draagt het geld af aan NHG.

Fiscaal aftrekbaar

De borgtochtprovisie hoort bij de kosten van de hypotheek. Dat betekent dat de NHG-kosten eenmalig aftrekbaar zijn. Ook valt dit bedrag onder de eigenwoningschuld, dus kan het gewoon opgenomen worden in de hypotheek met volledige hypotheekrenteaftrek.

Aanmelding borgstelling

Nadat de hypotheek helemaal rond is meldt de bank aan NHG dat er een borgstelling is afgegeven. De bank mag dit doen namens NHG, het kan dus niet gebeuren dat achteraf nog gezegd kan worden dat het toch niet doorgaat. Met de aanmelding is uw NHG-hypotheek helemaal rond.

Wilt u een hypotheek met NHG afsluiten? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!