Vrijwel iedereen die een huis koopt heeft daarvoor geld nodig. Meestal zult u daarvoor een hypotheek afsluiten. En wie een hypotheek heeft, kan beslissen tot oversluiten: de oude hypotheek wordt afgelost vanuit een nieuw afgesloten hypotheek. Of het nu de eerste keer is of niet, het afsluiten van een hypotheek is voor de meeste mensen onbekend terrein. Wij vertellen u er alles over.

Bij het afsluiten van een hypotheek is de rente erg belangrijk. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes.

Hypotheek afsluiten voor u

Iedere hypotheek die afgesloten wordt is anders. Dat heeft mede te maken met de situatie waarin u zich bevindt. Het maakt verschil of u een starter bent op de woningmarkt, of u een andere hypotheek afsluit zonder te verhuizen, of een woning verkoopt om een andere te kopen. We behandelen de specifieke aandachtspunten voor uw situatie:

Specifieke informatie voor het afsluiten van een hypotheek voor:
Starters
Verhuizen
Oversluiten

Van eerste berekening tot notaris

Stappen bij hypotheek afsluiten

Waar begint u voor het afsluiten van een hypotheek? Meestal is dat een berekening van de voor u maximale hypotheek. De afronding gebeurt bij de notaris. Tussen dit begin en eind gebeurt van alles. Dit werken wij stap voor stap voor u uit in het Stappenplan hypotheek afsluiten.

Het doorlopen van dat stappenplan kan - als dat nodig is - heel snel: met de spoedhypotheek. Overigens werkt de financiering van een nieuwbouwwoning wel wat anders dan bij een bestaande woning - we bespreken de bijzonderheden bij Nieuwbouwwoning financieren.

Hypotheekregels

Bij het afsluiten van een hypotheek krijgt u te maken met allerlei regels:

  • Grenzen in de wet
  • Afspraken tussen banken in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF)
  • Wettelijke verplichtingen waaraan de maximale hypotheek moet voldoen (Wet Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet)
  • Eisen aan hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie
  • Fiscale regels
  • Bureau Krediet Registratie (BKR)

Al die regels samen bepalen of u een hypotheek kunt afsluiten, hoe hoog uw hypotheek mag zijn en hoe deze eruit mag zien. Op de pagina Hypotheekregels bespreken we de regels van de wet, de Gedragscode en het belang van de BKR-toets.

Hypotheekpapieren

Als u weet wat er kan en een hypotheekofferte heeft gekregen, moet u vervolgens allerlei papieren inleveren bij de bank. Welke dat kunnen zijn, en waar ze aan moeten voldoen, vindt u op de pagina Hypotheekpapieren.

Kosten

Bij het afsluiten van een hypotheek komen kosten kijken. We noemen dat de financieringskosten. Heeft u al een hypotheek en wilt u die vervangen? Aan het oversluiten kunnen ook kosten verbonden zijn. Deze vertrekkosten en de financieringskosten bespreken we op de pagina Kosten hypotheek afsluiten.

Hypotheekakte tekenen bij notaris

De laatste stap bij het afsluiten van een hypotheek is het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Meer informatie hierover vindt u op de pagina over de Hypotheekakte.

Brengt u het hoogste bod of het best bod uit?

Wilt u de hoogste bieder op een woning zijn of brengt u met behulp van de Hypotheektoezegging van NHP het beste bod uit? Lees meer over de Hypotheektoezegging van NHP.