Het afsluiten van een hypotheek voelt voor veel mensen als een spannend en ingewikkeld avontuur. Vooral wie voor de eerste keer een huis koopt heeft geen idee wat te doen en hoe het allemaal werkt. Toch is het belangrijk dat u goed weet wat er allemaal bij komt kijken. Het kopen van een huis, maar ook het oversluiten van uw hypotheek: het zijn grote financiële beslissingen. Als er tijdens zo'n traject dingen niet goed gaan kunt u daar lang last van hebben. Het is dan ook echt van belang dat u begrijpt wat er gebeurt.

Om u te helpen beschrijven we hier in de stappen die aan de orde kunnen zijn bij het afsluiten van uw hypotheek.

Wilt u hulp bij het afsluiten van een hypotheek? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs.

Hypotheek afsluiten in 6 stappen

Wij hebben het proces onderverdeeld in 6 stappen. Op deze pagina wordt iedere stap uitgebreid toegelicht.

1

Oriënteren: welke hypotheek past bij mij?

2

Samenstelling hypotheek bepalen

3

Hypotheekofferte

4

Naar de notaris

5

Financiële afhandeling

6

Hypotheek onderhouden

Stap 1 : Oriënteren: welke hypotheek past bij mij?

  • Oriënteer u rustig op de mogelijkheden. Wij geven u op deze website uitgebreide informatie over bijvoorbeeld het kopen van een huis, uw maximale hypotheek, hypotheekrente, mogelijke hypotheekvormen en maandlasten.
  • Denk andersom! Ga niet eerst de maximale hypotheek berekenen, maar bepaal wat voor u acceptabele maandlasten zijn. Bekijk daarna past welk hypotheekbedrag daarbij hoort.
  • Denk na over hoe lang u de rente wilt vastzetten. Wat past bij u? Hoe verwacht u dat uw inkomen zich zal ontwikkelen, en uw gezin (met bijbehorende lasten)?
  • Hoe wilt u de hypotheek regelen?
    • Kiest u voor een onafhankelijk advies? Verstandig! Dan heeft u de meest uitgebreide keuze van hypotheken en wordt u professioneel geholpen bij de selectie van de hypotheek die het beste bij u past. Overweeg ook eens telefonisch hypotheekadvies - prima advies tegen lage kosten.
    • Kiest u voor advies van een bank? Besef dat uw keuze dan wel beperkt is tot de hypotheken van die ene bank.
    • Wilt u het helemaal zelf doen, zonder adviseur? Vraag u goed af of dat verstandig is...ondersteuning van een specialist kan u voor misstappen behoeden. De kosten hoeven niet hoog te zijn, zéker niet met ons Hypotheekadvies op afstand.

Heeft u vragen waarop u zelf het antwoord niet goed kunt vinden? U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met NHP, wij helpen u graag!

Stap 2 : Samenstelling hypotheek bepalen

  • Bij stap 1 heeft u bepaald hoe u de hypotheek wilt regelen. Wij gaan er vanuit dat u de verstandige keuze voor een onafhankelijk professioneel hypotheekadvies maakt. Om de voor u optimale samenstelling van uw hypotheek te bepalen neemt u dus contact op met een hypotheekadviseur. Van NHP, voor een goed hypotheekadvies tegen een zeer scherp tarief met Hypotheekadvies op afstand.
  • In het Stappenplan hypotheekadvies ziet u precies hoe ons Hypotheekadvies op afstand in zijn werk gaat.
  • De uitkomst van het adviestraject is dat u samen met uw adviseur heeft bepaald hoe de hypotheek eruit moet komen te zien. Alles is natuurlijk keurig aan u uitgelegd. U weet precies wat er gaat gebeuren en waarom dat voor u het beste is.

Stap 3 : Hypotheekofferte

  • Is het hypotheekadvies helemaal naar uw zin? Dan maakt de adviseur een start met het regelen van de geadviseerde hypotheek: de aanvraag van de hypotheekofferte.
  • Na ontvangst neemt u de offerte door met de adviseur zodat u precies begrijpt wat erin staat. Vervolgens tekent u de offerte en gaat u de gevraagde hypotheekpapieren verzamelen. De adviseur stemt de getekende hypotheekofferte en de bijbehorende documenten af met de bank.
  • Daarna is het wachten totdat de bank uw aanvraag volledig heeft goedgekeurd. Even geduld....

Stap 4 : Naar de notaris

  • Als de bank akkoord is met alle stukken, kunt u een afspraak maken bij de notaris. Vaak bent u vrij in uw keuze van notaris. Vergelijk daarom de tarieven die de verschillende notarissen in uw omgeving rekenen! In uw getekende offerte heeft u al aangegeven welke het is geworden.
  • Als u eigen geld inlegt voor de financiering, stem dan goed met de notaris af wanneer dat binnen moet zijn.

De afspraak moet binnen de geldigheid van de offerte vallen. Soms is het mogelijk om de geldigheidsduur van de offerte te verlengen, maar dat kost vaak wel geld (bereidstellingsprovisie).

Stap 5 : Financiële afhandeling

  • De hypotheek is bij de notaris afgehandeld. Nu nog in uw eigen administratie:
    • Zorgen dat er genoeg geld op de rekening staat op de datum van de maandelijkse incasso.
    • Nakijken of alle verzekeringen op orde zijn, vooral de woonhuisverzekering (opstal), of de inboedelverzekering.
    • Aanvragen of aanpassen van uw Voorlopige teruggave bij de Belastingdienst.
  • Heeft u een bouwdepot? Zorg dat u goed in beeld heeft hoe u betalingen uit het bouwdepot kunt (laten) doen. Vraag het uw bank of hypotheekadviseur!

Sluit u een hypotheek af met lagere lasten dan voorheen? Vergeet dan niet uw Voorlopige Teruggaaf aan te passen. Wat u teveel terugkrijgt moet u later terugbetalen!

Stap 6 : Hypotheek onderhouden

Kijk eens per jaar even goed of uw hypotheek nog bij uw situatie past. Bij grote veranderingen in uw gezin of inkomen is het mogelijk dat uw hypotheek beter aangepast kan worden. Neem dan contact op met uw hypotheekadviseur. Die kan in een vrijblijvend oriëntatiegesprek bekijken of een aanpassing nodig en/of verstandig is. Zo sluit uw hypotheek altijd goed aan bij uw persoonlijke situatie en wensen.