Een nieuwbouwwoning financieren - dat werkt iets anders dan een hypotheek afsluiten voor een bestaande woning. NHP zet hieronder de bijzonderheden voor u op een rij.

Nieuwbouw in termijnen betalen

Als u een bestaande woning koopt moet u de koopsom daarvan in één keer betalen op het moment van de overdracht bij de notaris. Bij nieuwbouw werkt dat anders: hierbij betaalt u in termijnen. Elke keer als de aannemer een bouwfase afrondt krijgt u een rekening. Die rekening betaalt u dan uit een bouwdepot. Koopt u de woning als de bouw al wat verder gevorderd is, dan betaalt u een groter bedrag ineens en minder termijnen.

Bouwrente

Direct bij de aankoop van een nieuwbouwwoning krijgt u al te maken met bouwrente. Dat is rente die u betaalt aan de aannemer. Die maakt immers al kosten voor uw woning voordat hij er geld voor krijgt. Denk aan de aankoop van de grond, de bouwmaterialen en de eerste werkzaamheden. Daarvoor schiet hij het geld voor en brengt daarvoor rente in rekening. Er zijn twee soorten bouwrente:

  • Bouwrente over de periode vóór de aankoop
  • Bouwrente over de periode ná de aankoop, maar vóór het afsluiten van de hypotheek

Ingewikkeld gedoe met bouwrente enzo? Neem gerust contact op met onze hypotheekexperts, wij helpen u graag verder!

Bouwrente over periode vóór aankoop

Deze bouwrente wordt ook wel 'financieringsvergoeding' genoemd. Het rentebedrag wordt vaak in de koop-aanneemsom van de woning opgenomen. Het is daardoor geen rente die u van de belasting kunt aftrekken - als onderdeel van de koopsom kan het wel meegefinancierd worden in uw hypotheek. Over dat deel van de hypotheek is de rente gewoon aftrekbaar binnen de fiscale regels.

Bouwrente over periode tussen aankoop en afsluiten hypotheek

U heeft het koop-aanneemovereenkomst al getekend maar kunt de aannemer nog niets betalen: de hypotheek is nog niet rond. In die periode maakt de aannemer nog steeds zijn kosten en berekent hij dus bouwrente. Dit noemen we ook wel 'uitstelrente'. Dit is rente die u wel van de belasting kunt aftrekken. Moet u het bedrag meefinancieren in uw hypotheek, dan is de rente daarover echter niet aftrekbaar. Het is dus verstandiger om deze uit eigen middelen te betalen.

Bouwdepot bij nieuwbouw

Ook al betaalt u de nieuwbouwwoning in termijnen, de financiering regelt u in één keer. De hypotheek die u hiervoor afsluit wordt op een speciale rekening gezet: het bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot betaalt u de rekeningen die u krijgt van de aannemer en eventuele andere kosten voor de woning.

Renteverlies tijdens de bouw

Vanaf het begin betaalt u rente over het totale geleende bedrag. Over het geld dat nog niet uitgegeven is ontvangt u juist rente. Naarmate de bouw vordert en er een groter bedrag gebruikt is stijgen dus uw maandlasten. Het verschil tussen de betaalde en de ontvangen rente noemen we 'renteverlies tijdens de bouw'. Dit is iets anders dan bouwrente die we hierboven hebben beschreven.

Dubbele woonlasten

Tijdens de bouw van uw nieuwbouwhuis heeft u dubbele woonlasten. U kunt er immers nog niet wonen en de huur of hypotheek van uw huidige woning loopt gewoon door. Het is belangrijk om hiermee in uw financieringsplan rekening te houden. U kunt het renteverlies tijdens de bouw wel meefinancieren, maar voor dat deel van de hypotheek geldt dan geen hypotheekrenteaftrek. Kunt u de dubbele maandlasten uit eigen middelen betalen? Dan is dat het beste.

Overbruggingshypotheek

Misschien wilt u een deel van de kosten van uw nieuwbouwhuis financieren me de overwaarde van uw huidige woning. Daarvoor kunt u een overbrugging afsluiten: u leent dan bij de bank een voorschot op de overwaarde van uw huis. We kennen dit als overbruggingslening, overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek.

Alles over nieuwbouw kopen en nieuwbouwhypotheek