U heeft een koopwoning en wilt een ander huis kopen. Of u heeft dat al gedaan, maar de hypotheek moet nog geregeld worden. Wij noemen u een 'verhuizer" of 'doorstromer': u gaat van het ene naar het andere koophuis. Op deze pagina vindt u informatie over zaken waar verhuizers tegen aanlopen bij het afsluiten van een hypotheek. Voor starters en oversluiters zijn weer andere zaken van belang.

Hulp nodig bij het afsluiten van een hypotheek? Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!

Nieuwe woning betekent nieuwe hypotheek

Hypotheekregels

De regels die gelden bij het verstrekken van nieuwe hypotheken gelden ook voor u. Wel kunt u voor het bedrag van uw huidige hypotheek (van voor 2013) gebruik maken van de overgangsregeling voor de toegestane hypotheekvorm(en). Is uw nieuwe hypotheek hoger dan de oude? Dan moet het verhoogde deel wel annuïtair of lineair afgelost worden om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Voordelen behouden

Waarschijnlijk heeft u met uw huidige hypotheek fiscale voordelen die nu voor nieuwe hypotheken niet meer mogelijk zijn. Houd goed in de gaten dat u deze niet kwijtraakt bij het kopen van de nieuwe woning. Overzetten is meestal mogelijk, maar kan bewerkelijk zijn.

Misschien wilt u de hele hypotheek van de oude woning wel meenemen naar de nieuwe. Bijvoorbeeld omdat die een zeer gunstige lage hypotheekrente heeft. Dit kan bij veel hypotheken wel, u moet het alleen weten. Verdiep u dus even in de mogelijkheden als u denkt dat het gunstig kan zijn.

Hoe gunstig is uw huidige hypotheekrente op dit moment ten opzichte van de markt? Maak een vergelijking van hypotheekrentes en het is u snel duidelijk!

Restschuld? Wat nu?

Soms levert een woning verkoop minder op dan de openstaande hypotheek. Dan houdt u een restschuld over: er blijft een stukje schuld over na de verkoop. Is dit bij u aan de orde? Bekijk de informatie over de restschuldhypotheek dan goed. Soms kan de restschuld meegefinancierd worden in de hypotheek op de nieuwe woning.

Benodigde papieren

Alles bij elkaar genomen kan uw hypotheekdossier een dik pakket worden. Natuurlijk zitten hierin de papieren die voor iedere hypotheek nodig zijn. Van de woning die u aankoopt komen daarbij:

  • Koopcontract
  • Taxatierapport
  • Soms een bouwkundig rapport
  • Nieuwbouw: koop/aannemingsovereenkomst
  • Bij verbouwing: eigen specificatie van de verbouwingskosten
  • Bij verbouwing: vermelding bedrag verbouwing en de met de verbouwing samenhangende waardevermeerdering in het taxatierapport

Daarnaast heeft u misschien een overbruggingskrediet nodig. Daarvoor moet u de volgende documenten aanleveren:

  • Recente opgave van uw huidige hypotheekschuld
  • Getekend verkoopcontract (als uw woning verkocht is en de ontbindende voorwaarden zijn verlopen)
  • Waardebepaling van uw huidige woning (als uw woning nog niet (definitief) verkocht is), vaak kan dat met een 'geveltaxatie'. Er kan ook gevraagd worden naar de verkoopopdracht aan de makelaar (daar staat de verwachte verkoopprijs)

Hypotheektoezegging

De Hypotheektoezegging is een schriftelijk verklaring waarin NHP vastlegt welk bedrag u vrijwel zeker aan hypotheek kunt afsluiten. In de Hypotheektoezegging kunnen wij ook vastleggen (als u dat wilt) welk bedrag aan eigen geld u beschikbaar heeft. U kunt de Hypotheektoezegging naar eigen inzicht gebruiken; voor uzelf ter voorbereiding op de aankoop van een woning, maar bijvoorbeeld ook tijdens de onderhandelingen of het bieden op een woning! Met de Hypotheektoezegging kunt u zich onderscheiden van andere gegadigden! Lees meer over de Hypotheektoezegging van NHP.