Wilt u een hypotheek afsluiten? Daar komen allerlei kosten bij kijken. Welke daarvan voor u aan de orde zijn, dat hangt af van uw situatie. Als u voor het eerst een woning koopt zijn de kosten anders dan wanneer u verhuist naar een volgende koopwoning. Of als u alleen uw hypotheek oversluit naar een andere bank. Op deze pagina zetten wij de belangrijkste kosten die aan de orde (kunnen) komen bij het afsluiten van een hypotheek op een rij.

Wilt u hulp bij het aanvragen van een hypotheek? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs.

Aankoopkosten

Het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek horen vaak bij elkaar. Toch bekijken we de kosten los van elkaar. De kosten van de aankoop van een woning bespreken we op de pagina Kosten huis kopen.

Financieringskosten

De kosten die u betaalt bij het afsluiten van een hypotheek worden ook wel financieringskosten genoemd. Het gaat daarbij om kosten die alleen te maken hebben met de hypotheek. De volgende financieringskosten kunnen een rol spelen:

  • Advieskosten De adviseur die u helpt bij het vormgeven en afsluiten van uw hypotheek brengt kosten in rekening.
  • Administratiekosten Soms berekent de bank kosten voor het afhandelen van uw hypotheekaanvraag.
  • Kosten bankgarantie Als u een bankgarantie wilt als alternatief voor het storten van de waarborgsom zijn hier kosten aan verbonden.
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Voor een hypotheek met NHG betaalt u borgtochtprovisie.
  • Notariskosten De notaris moet betaald worden voor het passeren van de hypotheekakte.
  • Taxatiekosten Bijna altijd zal de bank een taxatierapport verlangen – de taxateur rekent hiervoor kosten.
  • Verlengingskosten Als de standaard geldigheidsduur van de hypotheekofferte niet voldoende is kan deze vaak tegen betaling (bereidstellingsprovisie) verlengd worden.

In totaal komen deze kosten vaak neer op 2 tot 3% van het hypotheekbedrag. De fiscus helpt mee: financieringskosten zijn eenmalig aftrekbaar. Betaalt u de kosten met hypotheekgeld? Dan is de rente over het daarvoor geleende bedrag ook fiscaal aftrekbaar.

Vertrekkosten

Naast de kosten die te maken hebben met het afsluiten van een nieuwe hypotheek kunt u ook te maken krijgen met kosten voor het beëindigen van uw oude hypotheek. Dit speelt met name bij het oversluiten van een hypotheek, maar kan ook aan de orde zijn bij het verhuizen naar een andere koopwoning:

Boeterente

Lost u de hypotheek af binnen een lopende rentevastperiode? Dan zal de bank boeterente in rekening brengen als ze daardoor rente misloopt. Dit bedrag is eenmalig aftrekbaar voor de belasting. Als u het geld voor de boeterente leent is de rente over dat extra geleende bedrag echter niet aftrekbaar.

Afkoopkosten

Bij het voortijdig stoppen met een spaarpolis (of een andere vorm van vermogensopbouw voor het aflossen van de hypotheek) kunnen daarvoor afkoopkosten berekend worden. Die worden ingehouden op de uitkering. Daardoor merkt u het misschien niet direct, maar u betaalt die kosten wel. Ook kan afkoop leiden tot het verlies van fiscaal voordeel of zelfs een fiscale boete.