Tot 2013 kozen veel mensen voor een hypotheek waarop niet direct werd afgelost. In plaats daarvan werd kapitaalopbouw geregeld om de hypotheek aan het eind mee af te lossen: een hypotheek met eindaflossing. Dat kapitaal kon belastingvrij worden opgebouwd als gebruik gemaakt werd van een:

Hoe werkt belastingvrij sparen voor hypotheekaflossing?

Voorwaarden

Er wordt over het geld in zo'n KEW, SEW of BEW geen belasting geheven in box 3, als voldaan is aan de voorwaarden. Die voorwaarden zijn:

  • Elk jaar geld inleggen, minimaal 15 en maximaal 30 jaar lang.
  • De inleg hoeft niet elk jaar hetzelfde te zijn maar mag ook niet onbeperkt wisselen. Er geldt een bandbreedte van 1:10. Dit betekent dat de hoogste premie in een jaar niet méér mag zijn dan 10 x de laagste premie in een ander jaar.
  • Het geld moet gebruikt worden voor het aflossen van een hypotheek.

Sinds 1 april 2017 is het niet meer verplicht om minimaal 15 jaar te sparen. U kunt het belastingvrije kapitaal ook eerder laten vrijkomen - als u het maar wel gebruikt voor het aflossen van uw hypotheek.

Vrijstellingen

De vrijstelling is niet onbeperkt. Deze bedraagt € 171.000 per persoon. Met z'n tweeën is de vrijstelling dus maximaal € 342.000. De vrijstelling kan alleen nooit méér zijn dan de hypotheek die ermee afgelost wordt. .

Niet meer af te sluiten

De KEW, SEW en BEW kunnen sinds 2013 niet meer nieuw afgesloten worden. Logisch: voor starters op de woningmarkt en bij verhogingen van bestaande hypotheken geldt sindsdien dat alleen hypotheekvormen geschikt zijn waarbij elke maand afgelost wordt. Niet de hypotheekvormen waarbij pas aan het eind afgelost wordt.

Wat met lopende opbouw?

Voor een bestaande KEW, SEW of BEW geldt dat het belastingvoordeel niet groter mag worden dan het vóór 2013 was. Heeft u een hypotheek met een KEW, SEW of BEW en wilt u deze oversluiten? Dat kan dus nog wel, als u zich aan de volgende regels houdt:

  • Het eindkapitaal mag niet worden verhoogd.
  • De looptijd mag niet worden verlengd.
  • Is het eindkapitaal niet gegarandeerd? Dan mag de inleg niet worden verhoogd.
  • Wilt u uw KEW of BEW omzetten naar een SEW? Dat mag met een gelijkblijvende inleg – zelfs als de gegarandeerde einduitkering dan hoger is.

Vraagt u zich af wat er wel en niet kan met uw huidige hypotheek? Vraag het aan onze hypotheekadviseurs!

Extra storten mogelijk?

Als u geld beschikbaar hebt overweegt u misschien om uw hypotheek daarmee te verlagen door een extra aflossing. Een andere mogelijkheid die vaak meer oplevert is het te gebruiken voor een extra storting in uw kapitaalopbouw. Ook hierbij geldt de regel dat hiermee het eindkapitaal niet verhoogd mag worden. Die regel heeft de volgende gevolgen:

  • Extra storten in de polis van een spaarhypotheek of de spaarrekening van de bankspaarhypotheek kan op zich nog wel. Het kapitaal mag er alleen niet door verhoogd worden, dus zal de maandelijkse inleg lager worden (let op de bandbreedte!). Of de looptijd moet verkort worden.
  • Extra storten in een kapitaalopbouw met beleggingen (beleggingspolis of beleggingsrekening) mag NIET, omdat dit zorgt voor een verhoogd eindkapitaal. Door de onzekere einduitkomst van beleggingen is het niet mogelijk dit te compenseren met een lagere maandinleg of een kortere looptijd.