U heeft al een eigen huis en wilt verhuizen naar een andere koopwoning. Vergeet dan vooral Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet! . NHG is door de vele voordelen niet alleen interessant voor starters op de woningmarkt, maar zeker ook bij het oversluiten van een hypotheek en voor u bij het verhuizen naar een andere koopwoning. Op deze pagina vindt u informatie over de mogelijkheden voor een NHG-hypotheek bij verhuizen.

Voor een hypotheek met NHG gelden vaak scherpe hypotheekrentes. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor hypotheken met NHG.

Wanneer kom ik bij verhuizen in aanmerking voor NHG?

Om een NHG-hypotheek te kunnen afsluiten moeten zowel uzelf als uw nieuwe woning aan verschillende voorwaarden voldoen. Natuurlijk gelden ook bij verhuizen de algemene voorwaarden voor NHG. Daarnaast speelt bij verhuizen een aantal specifieke zaken. De belangrijkste bespreken we hieronder.

Hypotheekbedrag maximaal € 435.000

De maximale koopsom voor NHG is - net als de maximale hypotheek van € 435.000 (sinds 1 januari 2024).

Verbouwing niet volledig mee te financieren

Vaak wil een woningkoper wel iets veranderen aan het huis. De kosten daarvan kunnen vaak niet helemaal geleend worden. In de NHG-hypotheek kan alleen de waardevermeerdering (het bedrag dat de woning meer waard wordt door de verbouwing) verwerkt worden. Meerwerk bij nieuwbouw kunt u wel volledig meefinancieren.

Oude hypotheek kan meegenomen worden

Uw bestaande hypotheek kunt u meenemen in de nieuwe NHG-hypotheek. 'Oude' hypotheekvormen zoals een bankspaarhypotheek en een aflossingsvrij deel kunnen dus gewoon doorlopen als u dat wilt. Wel stelt NHG een maximum aan het aflossingsvrije gedeelte: niet meer dan 50% van de waarde van de woning. Verhogen van de delen met 'oude aflosvormen' kan niet.

Verplichte annuïtaire of lineaire aflossing voor verhoogde deel

Het bedrag dat uw nieuwe hypotheek hoger is dan de oude moet volledig afgelost worden: annuïtair of lineair, in maximaal 30 jaar. Een nieuw aflossingsvrij deel is niet mogelijk. Niet alleen is dat een eis om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, ook NHG stelt dit als voorwaarde om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Nieuwe woning met NHG-hypotheek bij een restschuld

Misschien heeft u uw oude woning met verlies verkocht, en houdt u een restschuld over. Ook dan is het mogelijk om voor uw nieuwe huis een hypotheek met NHG af te sluiten. Dat kan tot één jaar na verkoop en tot maximaal € 290.000. De restschuld moet dan wel binnen de kortst mogelijke tijd annuïtair of lineair afgelost worden.

Zelfs als de nieuwe hypotheek inclusief restschuld hoger uitkomt dan € 290.000 is een NHG-hypotheek mogelijk. Daarvoor moet de bank wel bereid zijn om het deel van de restschuld dat boven die grens uitkomt zonder NHG te financieren.

Woning met NHG-hypotheek na echtscheiding

Na een scheiding wilt u een nieuwe start maken in een eigen koopwoning. Met uw ex-partner had u ook een eigen huis met hypotheek. Voor uw nieuwe woning kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. Uw aandeel in de vorige hypotheek kunt u meenemen.

Wilt u een hypotheek met NHG afsluiten? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!