Veel mensen denken dat Nationale Hypotheek Garantie (NHG) alleen kan bij het kopen van een woning. Niets is minder waar! Ook bij het oversluiten van uw huidige hypotheek is NHG mogelijk: als u kunt besparen op maandlasten, de woning gaat verbouwen of de hypotheek moet verhogen door echtscheiding. Nationale Hypotheek Garantie heeft veel voordelen en weinig nadelen.

Als u ervoor in aanmerking komt, is het meestal verstandig om de hypotheek met NHG af te sluiten. Niet alleen bij de aankoop van een woning als starter of bij verhuizing, maar ook bij het oversluiten van uw hypotheek. Op deze pagina bespreken we NHG-zaken die speciaal bij oversluiten aan de orde zijn.

Voor een hypotheek met NHG gelden vaak scherpe hypotheekrentes. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor hypotheken met NHG.

Wanneer kom ik als oversluiter in aanmerking voor NHG?

Om een NHG-hypotheek te kunnen afsluiten moeten zowel uzelf als uw woning aan verschillende voorwaarden voldoen. Natuurlijk gelden ook voor de oversluiter de algemene voorwaarden voor NHG. Daarnaast speelt voor oversluiters een aantal specifieke zaken, die we hieronder behandelen.

Besparen op maandlasten, woningverbetering of scheiding

Nationale Hypotheek Garantie bij het oversluiten van een hypotheek is niet alleen meer mogelijk bij een zogeheten 'woningverbetering'. U kunt ook zonder woningverbetering oversluiten

Woningverbetering

Een woningverbetering hoeft geen ingrijpende verbouwing te zijn. Het kan ook gaan om een kleine uitgave aan woningverbetering:

Echtscheiding

Als bij een scheiding één van beide ex-partners de woning overneemt, vergroot hij zijn eigendom van de woning. Voor het geld dat hij dan nodig heeft kan hij de hypotheek verhogen of oversluiten. Dat kan een NHG-hypotheek worden, óók als er niet verbouwd wordt. Het oversluiten van de hypotheek moet wel tegelijk met het overdragen van het stuk eigendom bij de notaris gebeuren. Het kan niet achteraf alsnog.

Hypotheekbedrag maximaal € 435.000

De nieuwe hypotheek mag niet hoger zijn dan € 435.000 (sinds 1 januari 2024). Bovendien mag de nieuwe hypotheek niet hoger zijn dan 100% van de marktwaarde van de woning (na verbouwing). Bij energiebesparende verbouwingen is dat 106%.

Let op! Marktwaarde van uw woning ook maximaal € 435.000

Tot 2020 kon u een hypotheek oversluiten naar een hypotheek met NHG wanneer de bestaande lening vermeerderd met bijkomende kosten niet groter was dan € 290.000,-. De waarde van uw woning bleef dus buiten beschouwing. Met ingang van 1 januari 2020 zal ook bij oversluiten van de hypotheek de waarde van de woning van belang zijn. Indien de woning meer waard is dan € 435.000,- kunt u uw hypotheek niet meer oversluiten naar een hypotheek met NHG.

Geen onderwaterhypotheek

Om te kunnen oversluiten met NHG moet de marktwaarde van de woning hoger zijn dan de lopende hypotheek. Staat de hypotheek 'onder water' (de waarde is lager dan de hypotheek), dan is oversluiten naar een NHG-hypotheek niet mogelijk.

Verplichte annuïtaire of lineaire aflossing voor verhoogde deel

U moet het bedrag waarmee u de hypotheek verhoogt in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen. Een aflossingsvrij deel is daarbij niet mogelijk.

Had u vóór 31 december 2012 al een hypotheek met een aflossingsvrij leningdeel erin? Dan mag u bij oversluiten met NHG een aflossingsvrij deel in uw hypotheek opnemen tot maximaal 50% van de marktwaarde. Het meerdere moet wel afgelost worden.

Wilt u een hypotheek met NHG afsluiten? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!