Wilt u binnenkort uw eerste eigen huis gaan kopen? Vergeet dan vooral Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet! Voor starters op de woningmarkt is Nationale Hypotheek Garantie zeer interessant. NHG biedt u een veilige, verantwoorde hypotheek met veel zekerheid. Daarnaast krijgt u met Nationale Hypotheek Garantie een flink lagere hypotheekrente. Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over NHG voor starters. Bij verhuizen en oversluiten gelden andere voorwaarden.

Voor een hypotheek met NHG gelden vaak scherpe hypotheekrentes. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor hypotheken met NHG.

Wanneer kom ik als starter in aanmerking voor NHG?

U gaat voor het eerst een woning kopen. Als starter kunt u prima in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie. De voordelen zijn vrijwel altijd groter dan de nadelen, waardoor nagenoeg iedere starter direct profiteert van de NHG regeling.

Echter, niet iedereen kan een hypotheek met NHG afsluiten. Daarvoor moeten zowel uzelf als de woning die u aankoopt aan verschillende voorwaarden voldoen. Voor de starter gelden - net als voor ieder ander - de algemene voorwaarden voor NHG. Daarnaast is voor NHG bij de koop van uw eerste huis een aantal specifieke zaken van belang:

Hypotheekbedrag maximaal € 435.000

De maximale koopsom voor NHG is - net als de maximale hypotheek € 435.000 (sinds 1 januari 2024).

Verbouwing niet volledig mee te financieren

Vaak wil een woningkoper wel iets veranderen aan het huis. De kosten daarvan kunnen vaak niet helemaal geleend worden. In de NHG-hypotheek kan alleen de waardevermeerdering (het bedrag dat de woning meer waard wordt door de verbouwing) verwerkt worden. Meerwerk bij nieuwbouw kunt u wel volledig meefinancieren.

Verplichte annuïtaire of lineaire aflossing

U moet de hypotheek in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen. Een aflossingsvrij deel is dus niet mogelijk. U zou er wel voor kunnen kiezen, maar omdat u dan niet volledig aflost (=fiscale eis) heeft u dan geen hypotheekrenteaftrek over de volledige hypotheek. Daardoor is de keuze voor een aflossingsvrij leningdeel eigenlijk geen keuze.

Wilt u een hypotheek met NHG afsluiten? Wij helpen u graag! Neem direct contact op met onze adviseurs zodat wij kunnen kijken wat wij voor u kunnen doen!