Een huis kopen gaat niet altijd even makkelijk. Als er veel kopers zijn en weinig woningen te koop staan is de concurrentie enorm. De verleiding kan dan groot zijn om een bod uit te brengen zonder voorbehouden. Geen ontbindende voorwaarden op te laten nemen in de koopakte. Dat kan de verkoper over te streep trekken om uw bod te accepteren. Maar is dat verstandig?

Bieden met voorbehouden is beter

Ons eerste antwoord is: NEE! Door een bod uit te brengen zonder ontbindende voorwaarden neemt u een behoorlijk risico. Na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd is er geen mogelijkheid meer om zonder boete (10% van de koopsom!) onder de koop uit te komen. Niet als er bouwtechnisch van alles mis is met het huis. En ook niet als u de hypotheek niet rond krijgt door gedoe rondom de stukken, bijvoorbeeld over uw inkomen of de taxatie van de woning.

Noodzakelijk om kans te maken op een huis?

Er zijn echter situaties op de woningmarkt waarin u het gevoel hebt - of zelfs zeker weet - dat u geen kans maakt op een woningaankoop met ontbindende voorwaarden als eis stelt bij uw bod. Het voelt als noodzakelijk om te bieden zonder voorbehouden. Zorg dan dat u het bod zorgvuldig voorbereidt om uw risico zo klein mogelijk te maken. Wij helpen u hier graag bij!

Bieden zonder voorbehoud? Bel eerst naar NHP! 088 - 495 40 40

Voorbereiding bij koopwens

Een goede voorbereiding van een woningaankoop is voor iedereen met een koopwens belangrijk. Bij een bod zonder voorbehoud is het nog véél belangrijker: zo zorgt u ervoor dat u zoveel mogelijk zekerheid heeft over de financiering. Idealiter volgt u onze stappenplannen:

Stappenplannen door elkaar

In een krappe woningmarkt lopen deze stappenplannen enigszins door elkaar. Bij het starten van de zoektocht naar een woning is het optimaal als u al weet hoe de hypotheek eruit komt te zien en alle stukken voor die hypotheek al paraat heeft - zo kunt u snel handelen op het moment dat u een bod heeft uitgebracht en dit is geaccepteerd.

Start bij de hypotheek

Begin dus al aan het voorbereiden van uw hypotheekaanvraag voordat u op zoek gaat naar een woning! Ga goed na wat er mogelijk is qua hypotheekbedrag en besluit alvast fictief hoe de hypotheek eruit komt te zien.

Vooraf documenten verzamelen

Bespreek met ons welke documenten er nodig zijn voor een vlotte afhandeling van uw hypotheekaanvraag - en verzamel alvast wat u kunt verzamelen. Denk aan papieren over:

  • uzelf en uw partner - ook echtscheidingsdocumenten als dat aan de orde is
  • uw inkomen - salaris, werkgeversverklaring, jaarcijfers eigen onderneming
  • uw financiële verplichtingen - uitstaande leningen en alimentatieverplichtingen
  • uw woonverleden - eerder een eigen woning met hypotheek gehad?
  • uw verzekeringen - overlijdensrisico en woonlasten

Koopakte en taxatie

Wat dan nog overblijft als u dé woning heeft gevonden zijn de papieren voor het huis zelf. De koopakte natuurlijk - en een taxatierapport. Als alles verder klaarligt kan het aanvragen van een hypotheek heel snel gaan.

Hoe goed alle documenten hierboven ook in orde zijn; als de taxatie niet in orde is kan de financiering nog steeds een probleem opleveren.

Spoedhypotheek

Bij een bod zonder voorbehoud is het heel belangrijk om met spoed zekerheid te krijgen over de financiering: een Spoedhypotheek. De enige optie om na acceptatie van het bod nog onder de koop uit te komen is binnen de wettelijke bedenktijd.

Wettelijke bedenktijd

Bij iedere woningaankoop is er een wettelijke bedenktijd - óók bij een aankoop zonder voorbehoud. Die bedenktijd gaat in op het moment dat u de koopakte met alle handtekeningen heeft ontvangen. Vanaf dat moment heeft u drie dagen bedenktijd - van die drie dagen moeten er twee een werkdag zijn, en de bedenktijd kan niet eindigen op een zaterdag, zondag of erkende feestdag. Deze wettelijke bedenktijd biedt net een beetje ruimte om met spoed uw hypotheek in orde te maken.

Bieden zonder voorbehoud? NHP bellen!

Bent u van plan om een bod zonder voorbehouden uit te brengen, neem dan direct contact met ons op. NHP is gespecialiseerd in deze situaties en kan u snel inzicht geven in wat er mogelijk is. Dat wil niet zeggen dat er een garantie is dat we uw hypotheek ook werkelijk rond krijgen - wel hebben onze adviseurs goed zicht op de mogelijke knelpunten en dus op de kans dat het gaat lukken binnen de wettelijke bedenktijd. Bovendien hebben wij de juiste contacten voor een supersnelle taxatie en hypotheekacceptatie.

Bod zonder voorbehoud? Bel snel naar NHP! 088 - 495 40 40

Spoedhypotheek is niet bij alle banken mogelijk

Let wel: een spoedhypotheek is niet altijd de hypotheek met de allerlaagste rente in de markt. In het spoedtraject zijn we mede afhankelijk van de acceptatiesnelheid van de geldverstrekker... de snelste is niet per se de aanbieder met de laagste hypotheekrente of de beste voorwaarden. Het is dus altijd beter om een koopovereenkomst mét ontbindende voorwaarden af te sluiten. Dan is er een veel ruimere keuze om voor u de beste hypotheek te selecteren.