Een huis kopen is voor u een goed idee. Huurwoningen zijn niet te vinden of waanzinnig duur, een hypotheek betalen kost u per maand minder. Alleen: voor het kopen van een woning heeft u eigen geld nodig. Uw spaarsaldo is niet voldoende voor het betalen van de bijkomende kosten. Misschien kunnen uw ouders helpen? NHP legt uit wat er mogelijk is.

Schenken, lenen, kopen of borg

Er zijn verschillende manieren waarop ouders kunnen helpen bij de aankoop van een woning door hun kind(eren). Ouders kunnen bijvoorbeeld:

  • Geld lenen aan hun kinderen
  • Geld schenken aan hun kinderen
  • Zelf een huis kopen en die aan hun kinderen verhuren
  • Samen met hun kinderen een woning kopen
  • Borg staan voor de hypotheek van hun kinderen

Wat er precies mogelijk is, dat hangt helemaal af van de financiële situatie van zowel ouders als kinderen. Daar is niet één standaarduitspraak over te doen.

Natuurlijk zijn onze hypotheekexperts u graag van dienst met het verkennen van de mogelijkheden.

Lenen van uw ouders

Geld lenen van ouders voor het kopen van een huis kan financieel heel gunstig uitpakken voor zowel kind als ouders. Een oplossing voor een te lage hypotheek is het echter niet. Het geld dat u leent van uw ouders wordt door de bank namelijk van uw maximale hypotheek afgetrokken. Ook de lening aan uw ouders moet u tenslotte terugbetalen en kost u dus iedere maand geld.

Schenking van uw ouders

Het schenken van geld door ouders, dat is wél een mooie oplossing voor een tekort. Het beperkt uw maximale hypotheek niet, u hoeft het geld immers niet terug te betalen. Het is dus ideaal als uw ouders het geld hebben en ertoe bereid zijn u een deel ervan gewoon maar te geven. Fiscaal wordt dit ondersteund door een extra vrijstelling binnen de schenkbelasting.