Een nieuwbouwwoning koopt u op basis van tekeningen en beschrijvingen. Het huis moet nog gebouwd worden, dus u kunt er niet vóór de aankoop even doorheen lopen. NHP geeft u tips om te voorkomen dat het resultaat bij oplevering van uw nieuwe huis tegenvalt.

Aandachtspunten koopovereenkomst

Een tegenvallende oplevering kunt u deels al voorkomen op het moment dat u de koop-aannemingsovereenkomst in handen krijgt. Door een aantal zaken op dat moment goed dicht te timmeren schept u duidelijkheid en verkleint u het risico op problemen achteraf.

Meer- en minderwerk

Niet alle koopovereenkomsten voor nieuwbouw zijn even duidelijk over de mogelijkheden voor meerwerk en minderwerk. Vraag hierover voordat u tekent zoveel mogelijk helderheid. Niet alleen over wat er allemaal mogelijk is, maar ook over wat de gevolgen zijn voor het totale kostenplaatje van uw huis.

Ondertekening

Om te zijner tijd partijen succesvol te kunnen aanspreken is het belangrijk dat de juiste handtekeningen onder de koopovereenkomst staan. Zorg ervoor dat zowel de projectmakelaar als de aannemer het contract ondertekenen.

Vragen of onduidelijkheden? NHP helpt graag!

Tijdens de bouw

Het is verstandig om tijdens de bouw van uw nieuwbouwwoning regelmatig een kijkje te nemen op het terrein. Ziet u verschillen tussen de bouwtekening en de woning die daar ontstaat? Vraag hier zo snel mogelijk naar bij de aannemer. Wordt het inderdaad anders en bent u het daar niet mee eens, dan moet u dat zo snel mogelijk schriftelijk aan uw aannemer laten weten.

Kritisch bij oplevering

Als het tijd is voor de oplevering van uw nieuwbouwhuis is het belangrijk dat u goed kritisch kijkt. Uw woning moet dan klaar zijn om te bewonen en voldoen aan alle afspraken. Alles moet dus werken en volgens plan zijn uitgevoerd.

Vooroplevering

Even voor de echte oplevering kunt u een vooroplevering afspreken. Zo kunnen eventuele gebreken alvast hersteld worden voordat er werkelijk opgeleverd wordt.

Opleveringsrapport

Bij de oplevering stelt u samen met de aannemer een opleveringsrapport op. Laat alle gebreken maar ook beschadigingen hierin vastleggen. Hiermee voorkomt u discussie achteraf.

Depot bij oplevering

Als er gebreken zijn kunt u bij oplevering 5% van de aanneemsom in een depot bij de notaris laten storten. Zo heeft de aannemer een extra stimulans om de gebreken binnen drie maanden te herstellen.

Schadevergoeding

Zijn er echt grote wijzigingen aangebracht, waardoor uw huis er anders uitziet dan was afgesproken? Dat mag niet. Als de woning daardoor in waarde is gedaald kunt u een schadevergoeding eisen. Schakel een taxateur in voor de inschatting daarvan.

Bent u zelf niet zo technisch dat u erop vertrouwt dat u alle gebreken ziet? Regel dan een opleveringskeuring met een bouwkundige!

Meer over nieuwbouw

Wilt u meer weten over het kopen en financieren van een nieuwbouwwoning? Ga naar Alles over nieuwbouw kopen en nieuwbouwhypotheek!