De naam Beleggingshypotheek wordt voor een aantal soorten hypotheekvormen gebruikt. Op deze pagina bespreken we welke dat zijn. Bovendien leggen we de overeenkomsten en verschillen tussen die vormen uit.

Nieuw afsluiten niet mogelijk

Zoals bij veel andere hypotheekvormen wordt kapitaal opgebouwd om de lening aan het eind mee af te lossen. Al deze hypotheken kunnen niet meer nieuw afgesloten worden binnen de regels van de hypotheekrenteaftrek. Heeft u een bestaande beleggingshypotheek, dan kunt u die wel overzetten naar een andere bank of een andere woning. Verhoging is dan alleen niet mogelijk.

Op zoek naar de goedkoopste bank voor uw beleggingshypotheek? Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes voor beleggingshypotheken

Hypotheekvormen met beleggen

De hypotheekvormen waarvoor de naam beleggingshypotheek gebruikt wordt zijn – de naam zegt het al – allemaal vormen met beleggen. De hypotheek bestaat in alle gevallen uit:

  • Een aflossingsvrije lening
  • Kapitaalopbouw door geld te beleggen

Het verschil zit allereerst in de manier waarop er belegd wordt. Dat kan zijn:

  • In beleggingsfondsen via een beleggingsrekening: Bankspaarhypotheek beleggen
  • In beleggingsfondsen via een beleggingsverzekering: Beleggingspolishypotheek
  • In losse effecten (effectendepot): Effectenhypotheek

Bankspaarhypotheek beleggen

Met deze hypotheekvorm vormt u kapitaal op een beleggingsrekening. Als deze voldoet aan de regels is dat kapitaal belastingvrij (Beleggingsrekening Eigen Woning, BEW). Deze vorm behandelen we uitgebreid op de pagina bankspaarhypotheek beleggen.

Beleggingspolishypotheek

Een beleggingspolishypotheek bestaat uit de volgende elementen:

Het kapitaal wordt opgebouwd in de beleggingsverzekering via beleggingsfondsen. In die verzekering zit ook een overlijdensrisicodekking. Die blijkt alleen vaak duur, waardoor het handiger kan zijn de dekking in deze polis zo laag mogelijk te stellen. Om dan daarnaast een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het geheel pakt dan vaak goedkoper uit.

Benieuwd wat een losse overlijdensrisicodekking u zou kosten? Vergelijk direct online de actuele premies van overlijdensrisicoverzekeringen

Maandlasten van de beleggingspolishypotheek

De maandlast van de beleggingshypotheek heeft verschillende onderdelen:

  • Hypotheekrente
  • Premie voor de beleggingsverzekering. Deze maandpremie bestaat uit twee delen:
    • inleg & kosten beleggingsfondsen
    • overlijdensrisicopremie
  • Eventueel premie voor de losse overlijdensrisicoverzekering

Het totaal van de maandlast blijft gelijk zolang er niets verandert aan de hypotheekrente of de verzekering(en).

Effectenhypotheek

De effectenhypotheek werkt niet met een maandelijkse aankoop van effecten. Bij deze hypotheek wordt bij het afsluiten een effectendepot gekoppeld aan de hypotheek. De bedoeling is dat de waarde van de effecten in depot zodanig groeit dat de hypotheek er in de toekomst mee afgelost kan worden.

Beleggen met geleend geld

Wat vroeger wel gebeurde is dat er een extra bedrag aan hypotheek werd geleend om eenmalig de effecten mee te kunnen aankopen. Niet de hele hypotheek werd dus gebruikt voor de eigen woning. Dat heeft gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

Bovendien is beleggen met geleend geld extra risicovol. Als het niet goed gaat met de effecten blijft er een hogere schuld over die dan alsnog uit andere middelen afgelost moet worden.

Beleggen met geleend geld levert een groot extra risico op. Als de effecten niet (genoeg) in waarde stijgen houdt u een hogere schuld over die u veel narigheid kan bezorgen. Dit is vergelijkbaar met het verguisde effectenlease.

Maandlast van de effectenhypotheek

Omdat u bij de effectenhypotheek geen maandelijkse storting in de beleggingen doet, zijn de maandlasten laag. U betaalt per maand alleen hypotheekrente en premie voor een eventuele overlijdensrisicoverzekering.

Belastingvoordeel van de beleggingshypotheek

Voldoet u aan de voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek? Dan is de betaalde hypotheekrente maximaal 30 jaar lang fiscaal aftrekbaar. Daarna vervalt dit belastingvoordeel. Als dan niet de volledige hypotheek is afgelost kan dat voor een behoorlijke lastenstijging zorgen. Het opgebouwde kapitaal op een beleggingsrekening (BEW) en in de beleggingsverzekering (KEW) is onder bepaalde voorwaarden belastingvrij.

Aflossen van de beleggingshypotheek

Beleggingsrisico

Het rendement op beleggingen is onzeker. Het is daarom vooraf niet duidelijk of de volledige hypotheek aan het eind afgelost kan worden uit de eindwaarde van de beleggingsverzekering, de beleggingsrekening of het effectendepot. Er is geen gegarandeerd kapitaal.

Extra aflossen

U heeft dus geen zekerheid over de aflossing. U kunt ervoor kiezen om in de loop van de tijd af en toe alvast een stukje af te lossen. Dan loopt u minder risico op een restschuld en betaalt u minder hypotheekrente.

Extra inleggen kan niet meer bij KEW en BEW

Een andere mogelijkheid is om extra geld te investeren in de beleggingen. Dan is de kans groter dat u genoeg kapitaal opbouwt voor volledige aflossing en blijft u profiteren van maximale hypotheekrenteaftrek. Let op: zo'n extra storting is niet meer mogelijk als het gaat om een belastingvrije polis (KEW) of beleggingsrekening (BEW).

Voordelen en nadelen van de beleggingshypotheek

We vatten de voordelen en nadelen van de beleggingshypotheek voor u samen:

Voordelen beleggingshypotheek

  • Kans op hoger kapitaal dan nodig
  • Bij KEW of BEW belastingvrije opbouw
  • Maximale hypotheekrenteaftrek
  • Overlijdensrisicodekking inbegrepen en eventueel los aan te vullen
  • Flexibel: beleggingen kunnen meegenomen worden naar hypotheek bij andere bank
  • De maandlasten blijven gelijk zolang de rente van uw hypotheek niet wijzigt

Nadelen beleggingshypotheek

  • Beleggingsrisico, onzekerheid over rendement en eindkapitaal
  • Weinig flexibiliteit door belastingregels bij KEW en BEW
  • De bij de beleggingsverzekering inbegrepen overlijdensrisicodekking is soms duur
  • Bij beleggingsverzekering hoge kostenstructuur, ook bij afkoop
  • Niet mogelijk voor starters op de woningmarkt of voor hypotheekverhoging