Een verhuurd huis kopen: denkt u daar weleens over na? Het kan een interessante belegging zijn, zeker bij de huurbedragen die verhuurders kunnen vragen voor particuliere verhuur.

Huis kopen met huurders of om te verhuren

De meeste mensen kopen een huis om daar zelf in te gaan wonen. Maar misschien wilt u wel een woning aankopen waar huurders in zitten... Of een tweede huis met de bedoeling om het te verhuren. Dan blijkt dat het financieren van een verhuurde woning nog niet zo eenvoudig is. Er zijn heel veel banken in Nederland die hypotheken verstrekken, maar een hypotheek voor een huis met huurders wordt veel minder aangeboden.

Verhuurd huis als belegging

Waarom zou u een verhuurd huis kopen? Het wordt meestal gezien als een belegging. U koopt en betaalt het huis, de huurder gaat huur aan u betalen. Aangezien de huurbedragen behoorlijk in de papieren lopen kan dat een behoorlijk rendement opleveren. Zelfs als u het geld voor het huis grotendeels moet lenen. De hypotheeklasten zijn uw kosten, de huur uw inkomsten. Overigens moet u wel met meer kosten rekening houden dan alleen de hypotheek: u moet het pand bijvoorbeeld ook onderhouden en er belasting over betalen.

LET OP: het bezitten van een verhuurde woning brengt meer kosten met zich mee dan alleen de maandlast van de Verhuur hypotheek!

Financiering verhuurde woning met hypotheek

Als u veel vermogen heeft kunt u zo'n woning misschien kopen uit eigen middelen. Zo niet, dan moet u er geld voor lenen. Bij voorkeur via een hypotheek: door de zekerheid voor de geldverstrekker is de rente op een hypotheek immers lager dan op andere vormen van geld lenen. Bovendien kan de aflossing bij een hypotheek over een langere looptijd uitgesmeerd worden dan bij andere leningen.

Hypotheekrente Verhuur hypotheek

De rente voor een verhuur hypotheek zal doorgaans hoger liggen dan bij een huis voor eigen bewoning. Dat heeft vooral te maken met het risico wat verhuur van een woning met zich meebrengt. Bovendien zijn er niet veel banken die een verhuurde woning willen financieren. De hypotheekrente die u betaalt voor een hypotheek op een verhuurd huis is vervolgens niet aftrekbaar volgens de hypotheekrenteaftrek. Dat fiscale voordeel is immers alleen bestemd voor de eigen woning. Wel zijn het kosten die u maakt voor de inkomsten uit de woning - afhankelijk van uw fiscale situatie zijn dat inkomsten uit overige werkzaamheden of inkomsten uit onderneming.

Aflossingsvorm en andere voorwaarden bij verhuur

Omdat een Verhuur hypotheek niet onder de hypotheekrenteaftrek valt, heeft u ook niets te maken met de regels die voor die aftrek gelden. Wel gebruiken banken die een verhuurde woning willen financieren gewoon de Gedragscode hypothecaire financiering. Daarmee wordt gemeten in hoeverre u de lasten van de hypotheek kunt dragen. De huurinkomsten worden hierbij maar voor een deel meegenomen bij uw inkomen. De aflossingsvorm en andere voorwaarden zijn helemaal afhankelijk van de bank die de Verhuur hypotheek verstrekt. Vaak kan een deel van de hypotheek wel aflossingsvrij en kunt u ook een verbouwing wel meenemen.

NHP helpt u aan een Verhuur hypotheek

Lang niet iedere bank verstrekt dus hypotheken voor verhuurde woningen. Gelukkig heeft NHP wel toegang tot Verhuur hypotheken: wij kunnen u heel goed helpen bij het financieren van een verhuurd huis. Neem snel contact op met onze experts om hierover van gedachten te wisselen!

Meer weten over de Verhuur hypotheek? Bel ons op 088 - 495 40 40