Artikel van 30-11-2022 door Anneke Ranzato

Je huis verduurzamen - dat is voor veel woningbezitters een goed idee. Je kunt er behoorlijk mee besparen op je energierekening en de overheid ondersteunt je met leuke subsidies. De vraag is niet zo zeer of het verstandig is, wel waar je de maatregelen van gaat betalen.

Huis niet bepaald duurzaam

Wij zijn ruim 5 jaar geleden verhuisd naar een heerlijk huis, dat alleen niet bepaald duurzaam is. Heel eerlijk: daar hebben we destijds niet veel aandacht aan besteed. Toen al was de woningmarkt behoorlijk overspannen en waren we heel blij dat we een huis konden bemachtigen in de plaats waar we wilden wonen. Ondertussen zijn we echt niet minder blij met de woning, maar de energierekening is behoorlijk. Dat merk je nu natuurlijk extra goed door de hoge energieprijzen.

Besparen op de energierekening

Die rekening levert gelukkig geen financiële problemen op, maar als het minder kan is het vanzelfsprekend heel erg welkom. We zijn dan ook al een tijdje aan het kijken naar manieren om te besparen op de energierekening.

Zonnepanelen: gouden zet

De plaatsing van zonnepanelen in het voorjaar van 2021 was de eerste stap. Een stap die bijzonder goed heeft uitgepakt kan ik zeggen, zeker nu we een hybride en een elektrische auto voor de deur hebben staan.

Verbruik terugbrengen

Ook proberen we heel bewust te zijn van ons verbruik. Dat deden we wel al, maar nu nog meer. Met name waar het gaat om gas: minder lang douchen en radiatoren laag in kamers waar niemand is. Qua elektriciteit doen we nog niet heel veel anders dan beter letten op lampen die onnodig branden.

Adviseurs over de vloer

Dat de volgende stap om isoleren zal draaien is me al langer overduidelijk. Alleen hoe en wat, en wat de kosten daarvan zijn... ik stelde het steeds uit om daar aandacht aan te besteden. Daar is nu verandering in gekomen: in de afgelopen weken hebben we twee mannen over de vloer gehad die gingen kijken naar de mogelijkheden om ons huis te verduurzamen. De eerste deed een Warmtescan namens de gemeente - zonder offertes en commercieel belang. De tweede kwam het nog eens dunnetjes overdoen en levert ook een offerte voor de uitvoering van de geadviseerde maatregelen.

Isoleren, isoleren, isoleren

Van beide adviseurs kregen we een rapport met advies over de maatregelen die ze aanraden om ons huis duurzamer te maken. Dat de kern daarvan neerkomt op 'isoleren, isoleren, isoleren' - daar was ik vanuit gegaan en dat bleek ook zo te zijn. De metingen geven wel goed inzicht in wat we dan het beste aan isolatiemaatregelen kunnen nemen. De uitkomst: in elk geval de spouwmuur laten isoleren. De vloer zou kunnen maar heeft al een isolatielaag en levert volgens het tweede advies niet voldoende extra isolatie op om erin te investeren. De grote klapper zou het vervangen van de beglazing en kozijnen. Ook dat is geen verrassing.

Wat gaat dat allemaal kosten?

De belangrijkste vraag, daar heb ik alleen nog geen antwoord op. Voor de spouwmuurisolatie hebben we een concrete offerte gekregen - geen idee hoe concurrerend die is, daar moet ik nog in duiken. Voor nieuwe kozijnen & beglazing nog niet, en dat is ongetwijfeld een veelvoud van de kosten voor het verder isoleren van de spouwmuur. Die maatregel moet dan ook wel een forse besparing op de energierekening kunnen opleveren.

Geld voor isolatiemaatregelen

We hebben dus nog geen bedrag, maar ik ben in m'n hoofd wel al aan het spelen met de vraag waar we dat van gaan betalen. Die spouwmuurisolatie kunnen we wel zo aftikken. Maar die nieuwe beglazing en kozijnen... dat heeft wat meer voeten in de aarde.

Spaargeld, aandelen of geld lenen?

Offeren we daarvoor ons spaargeld op (als dat al genoeg is), verkopen we onze aandelen, of kiezen we ervoor om voor de verduurzaming van ons huis extra geld te lenen? En als we (misschien deels) geld gaan lenen, doen we dat dan via een verhoging van onze hypotheek of is een Energiebespaarlening een goed alternatief?

Hypotheek verhogen om verduurzaming te betalen

Het idee om onze afsluiten van een hypotheek als zzp'er heb ik nog niet eerder gedaan. Interessant wel!

Hoe dan ook: we gaan in ieder geval duurzaamheidsmaatregelen nemen, ik schat in dat het zal gaan om spouwmuurisolatie en nieuwe beglazing plus kozijnen. Welk bedrag erbij komt kijken en hoe we dat gaan financieren - dat moeten we nog uitvinden.

Ben jij ook aan het nadenken over verduurzaming van je huis? Maak een vrijblijvende afspraak met één van ons, we denken graag met je mee!

Naar overzicht Blog & Nieuws