Artikel van 21-02-2023 door Anneke Ranzato

Hoe is het met de hypotheekrente? Die stijgt de laatste tijd weer eens, en het lijkt er sterk op dat die stijging nog niet ten einde is.

Tot nu toe lichte stijging hypotheekrente

Sinds oktober 2022 zagen we vooral een dalende rente bij hypotheken. Hier en daar weleens een pijltje omhoog, maar de trend was duidelijk dalend. Daar lijkt nu verandering in te komen. Bij de laatste rentewijzigingen voor hypotheken zien we vooral verhogingen, met name voor de langere looptijden.

Actuele hypotheekrentes

Kapitaalmarktrente omhoog

Verrassend is dit niet. De hypotheekrente volgt gemiddeld genomen heel aardig de kapitaalmarktrente. Dat tarief op de financiële markten is de laatste weken - natuurlijk met horten en stoten - per saldo duidelijk aan het stijgen. Tussen half december en half januari was er sprake van een snelle stijging en net zo snelle daling van de rente op de kapitaalmarkt. Daar hebben de hypotheekrentes niet structureel op gereageerd. De stijging van de kapitaalmarktrente sinds half januari (van 2,232% op 19 januari tot 2,778% gisteren) lijkt nu wel door te dringen tot de hypotheekmarkt.

Vertraging in reactie

We zien eigenlijk altijd dat de hypotheekrente met een vertraging reageert op de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. De markt lijkt even aan te kijken of de beweging van de marktrente structureel is. Dat verklaart waarom de piek van december niet zoveel effect had: al snel was duidelijk dat er geen sprake was van langer durend effect op het renteniveau. Het huidige stijgende tarief lijkt bestendiger, vandaar dat de hypotheekaanbieders nu wel reageren met renteverhogingen.

Verdere stijging hypotheekrente te verwachten

Vanuit deze redenering is te verwachten dat de hypotheekrente de komende weken verder gaat stijgen. Natuurlijk weet niemand het zeker: de ontwikkeling van de rente wordt door zoveel factoren beïnvloed. Gebeuren er geen gekke dingen, dan denken wij dat de rente voor hypotheken verder omhoog gaat.

Hypotheekrente kort of lang vastzetten?

Als je bezig bent met het afsluiten van een hypotheek is het altijd een lastige vraag: hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten? Soms liggen de tarieven voor verschillende rentevastperiodes bijzonder dicht bij elkaar, wat de twijfel alleen maar groter maakt.

Normaal: hoe langer vast, hoe hoger de rente

Volgens de economische theorie is de standaard dat de rente hoger is naarmate die langer vaststaat. Je betaalt extra voor de langere periode van zekerheid over de hypotheekrente.

Soms andersom

Toch is dat niet altijd het geval. Er zijn periodes waarin langer vastzetten opeens een wat lagere rente geeft. Hoe kan dat? Het heeft te maken met verwachtingen in de markt, vooral als het gaat om inflatie. De huidige hoge inflatie heeft gevolgen voor de kortere looptijden, terwijl het uitgangspunt is dat die inflatie op de langere termijn wel weer zakt. Op die manier kan de situatie ontstaan dat de hypotheekrente 10 jaar vastzetten goedkoper is dan 5 jaar.

Kort of lang: kijk naar jouw situatie

Op de vraag of je de hypotheekrente kort of lang moet vastzetten is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van jouw persoonlijke situatie en van jouw verwachtingen over de toekomst. Van de ontwikkelingen die gaan komen, op het gebied van de rente stand en ook in jouw leven.

Zullen we samen bespreken wat voor jou de beste keuze is qua vastzetten van jouw hypotheekrente? Maak een vrijblijvende afspraak, we denken graag met je mee!

Naar overzicht Blog & Nieuws