Artikel van 28-03-2023 door Anneke Ranzato

Er is van alles gaande op de financiële markten, met duidelijke gevolgen voor het niveau van de hypotheekrente. Die daalt mee met de kapitaalmarktrente, terwijl ondertussen de huizenprijzen ook dalen. Is dit dan het ideale moment om een huis te kopen?

Hypotheekrente daalt met kapitaalmarktrente

De onrust op de financiële markten heeft gezorgd voor een pittige verlaging van de kapitaalmarktrente, al lijkt die inmiddels weer wat gestabiliseerd. De hypotheekrentes hebben daar veel sneller dan normaal op gereageerd met ook een dalende trend. Een hypotheek afsluiten is nu duidelijk goedkoper dan enkele weken geleden.

Snellere reactie dan normaal

Het is opvallend hoe snel de hypotheekverstrekkers deze keer hebben gereageerd op de daling van de kapitaalmarktrente. Dat kan erop duiden dat de banken beter hun best willen doen om bij de laagste hypotheekrentes te staan. Er worden de laatste tijd veel minder nieuwe hypotheken afgesloten, de vijver om uit te vissen is behoorlijk uitgedund. Dat zorgt ervoor dat de concurrentie onder banken groter is, wat positief is voor de hypotheekrente tarieven.

Actuele hypotheekrentes

Huizenprijzen dalen

Ondertussen is de huizenmarkt ook veranderd - voor de koper in positieve zin. De huizenprijzen dalen ten opzichte van een jaar geleden en er zijn veel meer huizen beschikbaar om te bezichtigen. Een te koop gezette woning is niet meer binnen no-time verkocht, kopers kunnen weer wat rustiger kijken en nadenken. Overbieden is veel minder nodig dan in de zwaar overspannen huizenmarkt van de afgelopen jaren.

Nu het goede moment voor aankoop woning?

Het is duidelijk dat de markt voor het kopen van een huis nu interessanter is dan een half jaar geleden. Maar is het ook het beste moment? Dat weet je natuurlijk nooit. Elke beslissing is een momentopname: de huizenprijzen en de hypotheekrente zijn continu in beweging. Het is prima mogelijk dat een huis over een paar maanden nog minder kost, terwijl de rente dan misschien nog wel lager staat. Niemand heeft een glazen bol waarmee de toekomst met zekerheid voorspeld kan worden.

Wat zijn jouw mogelijkheden?

Waar het om gaat is wat jij op dit moment kan en wil doen op de woningmarkt. Welke maandlast kun en wil je dragen? Dat bepaalt de hypotheek die je kunt afsluiten, en die hypotheek - in samenhang met jouw eigen geld of andere financieringsbronnen - is leidend voor de prijs die je kunt betalen voor een huis. Met dat richtbedrag op zak ga je de woningmarkt op.

Wat zijn jouw wensen?

Dan is het de vraag of je voor het geld dat je te besteden hebt ook een huis kunt kopen die bij jouw wensen past. Als je die woning vindt binnen jouw bestedingsruimte, met een maandlast die je kunt betalen, dan is dit het goede moment om te kopen. Nadenken over wat de prijs van dat huis in de toekomst gaat doen en hoe de hypotheekrente over een half jaar staat heeft geen enkele zin.

Onzeker over beslissing

Toch kan het een lastige beslissing zijn. Het gevoel jezelf te benadelen als je op het verkeerde moment een huis koopt. Het is geen halfje bruin bij de bakker - het gaat om een groot bedrag met een hypotheek waar je heel lang aan vastzit. Een lagere prijs betalen voor de woning of een lagere rente betalen voor de hypotheek heeft over de hele looptijd bekeken een flinke invloed.

Zullen we met je meedenken?

Onze hypotheekexperts hebben heel veel jaren ervaring met de huizenmarkt en de hypotheekrente. Met mensen die huizen kopen en hoe dat verloopt. Ze helpen jou ook graag in je overwegingen of dit het goede moment is om een huis te kopen.

Samen bespreken of dit een goed moment is voor het kopen van een huis? Maak een vrijblijvende afspraak, we denken graag met je mee!

Naar overzicht Blog & Nieuws