Artikel van 03-01-2023 door Anneke Ranzato

Het nieuwe jaar is aangebroken! Natuurlijk hopen wij van NHP dat je een mooie start van 2023 hebt en dat het jaar je maar veel goed mag brengen. Zoals... een ander huis misschien? Als je een (andere) woning wilt kopen heb je daar hoogstwaarschijnlijk een hypotheek voor nodig. Maar hoe is het gesteld met het bedrag dat je kunt lenen voor een huis? Wat is er veranderd aan jouw maximale hypotheek?

Berekening maximale hypotheek aangepast

Zoals ieder jaar zijn er ook nu per 1 januari weer wijzigingen doorgevoerd in de berekening van de maximale hypotheek. Wat er veranderd is in 2023 ten opzichte van 2022:

  • Tweede inkomen telt volledig mee
  • Alleenstaanden met laag inkomen krijgen extra ruimte
  • Nieuwe financieringslastpercentages
  • Nieuwe toetsrentes

Bereken jouw maximale hypotheek!

Tweede inkomen telt volledig mee

Een interessante aanpassing: vanaf nu telt een tweede inkomen voor 100% mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. Dat was vorig jaar nog 90%, of om precies te zijn: het hoogste inkomen telde volledig mee, het lagere voor 90%. Dat is per 2023 dus veranderd: beide inkomens worden voor 100% meegenomen in de maximale hypotheekberekening. Dat geeft extra ruimte om geld te lenen voor een huis.

Rekening houden met minder werken!

Toch is het belangrijk om goed na te denken of je zo ver wilt gaan qua hypotheek. Hoe groot is de kans dat één van beide partners na verloop van tijd minder wil gaan werken? Dan moet de maandlast van de hypotheek nog wel op te brengen zijn!

Alleenstaanden met een laag inkomen krijgen extra ruimte

Voor alleenstaanden met een lager inkomen gold al een regel dat er wat meer leenruimte was dan volgens de standaard tabellen. De ondergrens voor dat inkomen is nu aangepast van € 21.500 naar € 26.000. Dit loopt gelijk op met de verhoging van het minimumloon, dat is in 2023 ongeveer € 26.000.

Nieuwe financieringslastpercentages

De maximale hypotheek wordt bepaald aan de hand van financieringslastpercentages. Nog niet zo lang geleden heb ik uitgebreid uitgelegd hoe dat werkt in dit artikel. Ieder jaar worden de tabellen met financieringslastpercentages vervangen, dus ook in januari 2023. Daardoor kun je bij hetzelfde inkomen nu minder lenen, er is ook rekening gehouden met de hoge inflatie en natuurlijk met de gestegen hypotheekrente.

Nieuwe toetsrentes

De hogere hypotheekrente wordt ook weerspiegeld in de hogere toetsrente die worden gebruikt bij het berekenen van de maximale hypotheek. Die toetsrente is alleen van toepassing als je kiest voor een rentevastperiode die korter is dan 10 jaar - vanaf 10 jaar vast wordt gerekend met de werkelijke hypotheekrente.

Wat is de huidige hypotheekrente?

Hogere lonen & lagere huizenprijzen in 2023

De maximale hypotheek is bij een gelijkblijvend inkomen meestal wel gedaald met de nieuwe berekening. Toch kan het meevallen in wat je werkelijk kunt lenen voor een huis: bij heel veel mensen gaat het inkomen immers aardig omhoog ter compensatie van de hoge inflatie. Bovendien zijn de huizenprijzen aan het dalen, waardoor er ook wat minder hypotheek nodig is om een woning te kopen.

Wil je weten wat jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen? Maak een vrijblijvende afspraak, we bespreken graag de mogelijkheden met je!

Naar overzicht Blog & Nieuws