Artikel van 22-11-2022 door Anneke Ranzato

De enorme stijgingspercentages van de huizenprijzen zijn duidelijk verleden tijd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vandaag de cijfers over de maand oktober bekend, en die leveren een soortgelijk beeld op als vorige maand. De prijzen zijn ten opzichte van een jaar geleden nog wel gestegen, maar die stijging wordt elke maand fors lager. Ten opzichte van een maand geleden zijn de huizenprijzen licht gedaald.

Huizenprijzen stijgen en dalen tegelijk

Interessant toch? In oktober 2022 waren de huizenprijzen nog 7,8% hoger dan in oktober 2021: een duidelijke stijging. Als je daar sec naar kijkt, gewoon een stijging van 7,8%, dan denk je: goh, de huizen worden behoorlijk duurder. Kijk je naar de afgelopen periode, zeg vanaf begin 2021, dan is het een magere stijging. We waren immers gewend geraakt aan stijgingspercentages van tegen - of zelfs boven - de 20%.

Huizenprijzen tm oktober 2022 - CBS

Daling op maandbasis

Omdat er zoveel gebeurt in de wereld zegt een vergelijking met een jaar geleden eigenlijk niet zo veel meer. Daarom kijk ik graag naar de ontwikkeling van maand tot maand. Daarbij zien we dat de prijsindex van koopwoningen nu al drie maanden achter elkaar licht daalt. Geen schokkende daling overigens, het gaat om 0,5% in oktober. Dat valt te overzien vind ik. In een grafiek ziet de lijn van de prijsindex er zo uit:

Huizenprijzen prijsindex tm oktober 2022 - CBS

Huiseigenaar in paniek?

Vooralsnog lijkt het me niet nodig dat huiseigenaren in paniek raken. De prijs daalt licht, als het daarbij blijft is er niet zoveel aan de hand lijkt me. Dan zie ik een artikelkop op Telegraaf.nl: 'Analyse: riante overwaarde woning verdampt als stapel fiches in casino'. Interessant is dat het artikel over de nieuwste CBS-cijfers veel positiever is: 'Huizenprijs omlaag, maar woningmarkt heeft nog voldoende vet op de botten'.

Niet onder water

Bij de huidige cijfers lijkt er dus geen reden voor paniek. Een enigszins lager prijsniveau is helemaal niet zo slecht voor de markt. Als de huizenprijzen maar niet instorten, waardoor heel veel huizen 'onder water' komen te staan. Die situatie kennen we nog uit de periode 2008-2013 en was niet bepaald prettig. Een huis verkopen leverde toen voor veel mensen een restschuld op, daar zit niemand op te wachten.

Paniek nog niet nodig

Wat mij betreft is er nog niets naars aan de hand op de huizenmarkt. De prijzen stijgen niet meer zo idioot, dalen een klein beetje, prima. Er zijn nog steeds genoeg mensen die een huis willen kopen maar de overspannenheid gaat eraf, wat heel gezond is. Het standaard overbieden, soms zelfs zonder een woning te bezichtigen en zonder ontbindende voorwaarden - daar is hopelijk klaar.

Hoe zal het volgend jaar gaan?

Ik ben wel benieuwd hoe het volgend jaar gaat op de woningmarkt. In hoeverre de fors gestegen hypotheekrente en nieuwe normen voor de maximale hypotheek hun weerslag gaan hebben op de huizenprijzen. Op dit moment is het rustig qua rente-ontwikkelingen. De kapitaalrente daalt wat, waardoor de banken ook weer wat lagere hypotheekrentes doorvoeren.

Hoe staat de hypotheekrente nu?

Jouw stap op de woningmarkt

Het is natuurlijk allemaal makkelijk praten vanaf de zijlijn. Als je geen wensen of plannen hebt om een stap te zetten op de woningmarkt. Ik kan me goed voorstellen dat de twijfel toeslaat als je wél iets wilt. Je huis verkopen en een ander huis kopen... de markt is duidelijk aan het veranderen, en wat betekent dat voor jou? Moet je je zorgen maken over de prijs die je kunt krijgen voor jouw huidige woning? Loop je het risico dat je het huis niet (snel genoeg) kwijtraakt? Of nog steeds dat je het makkelijk verkoopt maar dan geen passende andere woning kunt vinden?

Altijd enig risico

Een stap zetten op de woningmarkt brengt eigenlijk altijd enig risico met zich mee. Koop je een huis, dan kan het zo zijn dat het later minder waard blijkt te zijn dan het bedrag dat jij ervoor betaald hebt. Verkoop je een huis, dan kan de verkoopprijs tegenvallen. De risico's kun je beperken door niet op je maximum te gaan zitten - maar helemaal wegnemen kun je het nooit. Want we weten met z'n allen niet wat er in de wereld gaat gebeuren en welke invloed dat heeft op onze huizen en hypotheken.

Wil je hier gewoon eens over sparren met een ervaren financieel adviseur? Maak een vrijblijvende afspraak met één van ons, we denken graag met je mee!

Naar overzicht Blog & Nieuws