Artikel van 28-12-2022 door John Esser

De nieuwe Pensioenwet is donderdag 23 december door de Tweede Kamer aangenomen.

Je verwacht het misschien niet, maar deze wet brengt - mogelijk onbedoeld - belangrijke verbeteringen met zich mee voor ondernemers. Ondernemers kunnen meer namelijk behoorlijk meer fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen.

60% van de ondernemers niet bezig met pensioen

Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de ondernemers niet actief bezig is met het regelen van hun pensioen. Eén van de oorzaken is dat ze de fiscale regelingen niet goed kennen. En wat we ook vaak horen dat het pensioen in de eigen woning zit wat volgens ons geen slimme pensioenvoorziening is.

Meer pensioen opbouwen

De meeste ondernemers zijn voor hun pensioenopbouw aangewezen op de lijfrente-aftrek. De inleg voor zo’n Lijfrentevoorziening is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Het bedrag wat een ondernemer jaarlijks mag inleggen wordt bepaald aan de hand van de Jaarruimte. Deze Jaarruimte bedraagt nu nog 13,3% (van de grondslag) maar wordt in het Pensioenakkoord verhoogd naar maar liefst 30%. Een ondernemers kan nu dus 2 keer zoveel pensioen opbouwen.

Meer Inhaal- of reserveringsruimte

De Inhaal-of reserveringsruimte wordt eveneens flink verhoogd. Voor iedereen die langer dan 10 jaar te gaan heeft richting de AOW-gerechtigde leeftijd bedraagt deze ruimte op dit moment ongeveer € 7.500,-. Voor iedereen die binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt is dit momenteel € 15.000,-. In de nieuwe wet wordt de Inhaal-of reserveringsruimte voor iedereen € 38.000,-.

Langer terug in de tijd om niet benutte aftrek in te halen

Op dit moment mag je 7 jaar terug in de tijd om te bepalen of er sprake is van Inhaal-of reserveringsruimte. In de nieuwe wetgeving wordt dit opgetrokken naar 10 jaar.

Langer de mogelijkheid om pensioen op te bouwen

Een ondernemer kan nu tot de AOW-gerechtigde leeftijd gebruik maken van de jaarruimte en lijfrentepremies fiscaal aftrekken. Het is de bedoeling om deze periode met 5 jaar te verlengen zodat een ondernemer tot 5 jaar na de AOW-gerechtigde leeftijd nog pensioen kan opbouwen.

Een ondernemer mag ook pensioen opbouwen bij een pensioenfonds

In de nieuwe wet staat dat pensioenfondsen zich ook mogen openstellen voor ondernemers. Of dit verstandig is om te doen, is maar zeer de vraag. Er is nog veel onduidelijk over dit deel van het plan, maar een Pensioenfonds is vaak duurder dan wanneer je zelf inlegt in – bijvoorbeeld – een pensioenspaarrekening.

Fiscale Oudedagsreserve afgeschaft

Met de fiscale oudedagsreserve, in de volksmond ook wel FOR genoemd, kunnen ondernemers een deel van de winst reserveren als oudedagsvoorziening. Die voorziening staat op de balans van de onderneming. In onze ogen een risicovolle methode om voor je pensioen te sparen en in de praktijk werd er vaak niet daadwerkelijk gereserveerd.

Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet de FOR per 1 januari 2023 afschaft. Dit staat los van de nieuwe Pensioenwet.

Voordelen van een (bancaire) lijfrentevoorziening

Aftrekpost

Als u Jaarruimte heeft, mag je de inleg voor een Lijfrenterekening fiscaal aftrekken. Zo heb je ieder jaar een mooie aftrekpost en bouw je op een veilige en fiscaal aantrekkelijke manier pensioen op.

Geen Vermogensrendementsheffing

Over je vermogen zoals spaargeld, beleggingen etc. betaal je vanaf een bedrag van € 57.000,- (2023) belasting over je vermogen. Deze belasting noemen we Vermogensrendementsheffing. Over pensioenspaargeld (lijfrente) betaal je deze belasting niet!

De Hefboomwerking

De inleg voor een lijfrente is binnen de Jaarruimte fiscaal aftrekbaar. Dat belastingvoordeel kan afhankelijk van je inkomen of de winst oplopen naar 49,50%. Je betaalt straks belasting over het gespaarde pensioeninkomen als je stopt met werken. Maar als je het een beetje goed plant, kun je deze belasting beperken tot 19,03% door ervoor te zorgen dat tijdens pensioen je belastbare inkomen niet hoger is dan € 38.703,- (tarieven 2023).

Geen verlies van vermogen bij overlijden

Als je pensioen opbouwt bij een pensioenfonds of verzekeringsmaatschappij loop je het risico dat je jouw pensioenpot kwijtraakt na overlijden. Bijvoorbeeld als je alleenstaand bent of wanneer jouw partner na jou komt te overlijden. Bij een Lijfrentespaarrekening komt het pensioenspaargeld altijd beschikbaar voor jouw nabestaanden.

Lage kosten

Pensioen opbouwen hoeft niet duur te zijn. Bij NHP open je een Lijfrente spaarrekening tegen een eenmalige vergoeding van € 199,-. Vervolgens kun je geheel kosteloos tot aan je pensioenleeftijd sparen voor je pensioen.

Beleggen of sparen?

De rente is momenteel nog steeds erg laag. Als het nog even duurt voordat je met pensioen gaat, is het dan misschien wel aantrekkelijk om te beleggen met je pensioengeld in plaats van sparen. NHP biedt in samenwerking met vermogensbeheerder NNEK een lijfrenterekening aan waarmee je kunt beleggen met je pensioengeld. NNEK neemt alle beleggingsbeslissingen voor je uit handen zodat je daar zelf geen omkijken naar hebt en uiteraard is de inleg voor deze rekening (binnen je Jaarruimte) ook fiscaal aftrekbaar. Interesse? Neem dan nu contact met ons op.

Wij helpen u graag! Bel 088 - 495 4000 of maak direct een vrijblijvende afspraak.

Naar overzicht Blog & Nieuws