Artikel van 03-11-2022 door John Esser

NHP heeft in de afgelopen jaren duizenden klanten geholpen aan een hypotheek met vaak een lange rentevaste periode tegen een zeer lage rente. Maar wat gebeurt er met die mooie zekerheid als u verhuist? Biedt uw hypotheekverstrekker de mogelijkheid om die mooie lage rente ‘mee te nemen’ naar uw nieuwe woning? De meeste geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid wel, maar de mogelijkheden en voorwaarden verschillen wel per geldverstrekker.

Verhuis / Meeneemregeling

Heeft u bij het afsluiten van uw hypotheek gekozen voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer? Dan heeft NHP bij het opstellen van het advies extra aandacht gegeven aan de verhuis/meeneemregeling.

Wat betekent de Verhuis / Meeneemregeling?

Met de Verhuis of meeneemregeling wordt de mogelijkheid geboden om een lage hypotheekrente ‘mee te verhuizen’ naar een nieuwe woning. U blijft dan voor de resterende rentevaste periode van uw hypotheek profiteren van de lage rente. U neemt dus het rentecontract mee. Maar let op! Tot aan de oorspronkelijke rentevaste periode en alleen voor het bedrag van uw huidige hypotheek.

Heeft u recht op het meeverhuizen van uw hypotheek?

De meeste hypotheekverstrekkers hebben de spelregels rondom de verhuisregeling vastgelegd in hun voorwaarden. Het meeverhuizen van een hypotheek wordt door de hypotheekverstrekker echter wel behandeld als een nieuwe hypotheekaanvraag. U zult dus opnieuw documenten moeten overleggen die betrekking hebben op uw inkomen en er zal opnieuw gekeken worden naar bijvoorbeeld de nieuwe schuld/marktwaardeverhouding.

Behoud ik dan altijd dezelfde rente?

Als u een hypotheek heeft zonder NHG is de rente bepaald aan de hand van de schuld/marktwaardeverhouding. Die zal opnieuw worden vastgesteld en aan de hand daarvan kunt u een opslag (of afslag) krijgen op uw oorspronkelijke rente. Heeft u wel een hypotheek met NHG? Dan is het de vraag of u gebruik kunt maken van de verhuisregeling. Dit onderwerp behandelen we ook in dit artikel.

Ik wil mijn bestaande hypotheek meeverhuizen, maar ik moet extra bijlenen

Bij verhuizing naar een nieuwe woning is de kans aanwezig dat u bovenop het bestaande hypotheekbedrag een extra bedrag moet lenen om de aankoop van de nieuwe woning mogelijk te maken. Dat bijlenen kan alleen bij uw huidige hypotheekverstrekker. Voor het bedrag wat u bijleent gelden wel de huidige rentetarieven.

Belangrijke voorwaarden om in de gaten te houden

Wanneer melden? Wanneer moet u aangeven dat u gebruik wilt maken van de verhuisregeling? Sommige geldverstrekker verlangen dat u die melding doet vóór dat u uw hypotheek aflost (dus bij verkoop van woning). Bij anderen mag dat nog daarna.

Eerst aankopen en dan pas verkopen Hoewel de woningmarkt nu snel verandert, kopen de meeste consumenten eerst een nieuwe woning aan alvorens de eigen woning te verkopen. Uw bestaande hypotheek loopt dus dan nog wanneer u de nieuwe woning al heeft aangekocht. Check of u in deze situatie gebruik kunt maken van de verhuisregeling. Bij sommige hypotheekverstrekkers is meeverhuizen van de hypotheek namelijk alleen mogelijk wanneer de bestaande woning onherroepelijk is verkocht.

Hoeveel tijd mag er zitten tussen aan- en verkoop? Hoeveel tijd mag er zitten tussen het aflossen van de bestaande hypotheek en het sluiten van een nieuwe hypotheek, met de oorspronkelijke lage rente. Deze termijn is niet oneindig. Een grote groep geldverstrekkers hanteert hier een termijn voor van 6 maanden!

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Het afsluiten van een hypotheek met NHG is alleen mogelijk voor woningen met een marktwaarde van maximaal € 355.000,- (2023 € 405.000,-). Heeft u nu een hypotheek met NHG en verhuist u naar een woning met een waarde van meer dan € 355.000,-? Dan verliest u de mogelijkheid van NHG. Dat betekent echter niet vanzelfsprekend dat u geen gebruik kunt maken van de Verhuisregeling. Een flinke groep hypotheekverstrekkers biedt ook in deze situatie de mogelijkheid om gebruik te maken van de Verhuisregeling. Omdat bij een hypotheek zonder NHG de rente wordt bepaald aan de hand van de schuld/marktwaarde verhouding zult u waarschijnlijk wel een opslag krijgen op uw bestaande hypotheekrente.

Problematiek financiële beoordeling bij verhuisregeling

Ook bij het meeverhuizen van een hypotheek wordt opnieuw getoetst of u de lasten van uw hypotheek met behulp van uw inkomen goed kunt dragen. Wanneer de resterende rentevaste periode van uw hypotheek korter is dan 10 jaar, mag uw hypotheekverstrekker de lasten niet bepalen op basis van de rente die u verschuldigd bent, maar aan de hand van een wettelijk voorgeschreven toetsrente van maar liefst 5%. Het zou dan zomaar kunnen dat uw hypotheek dan opeens niet meer past op uw inkomen.

Voor en nadelen Verhuis / meeneemregeling

Voordelen

  • Hét voordeel van de Verhuisregeling is natuurlijk dat u ook in uw nieuwe woning blijft profiteren van die mooie lage hypotheekrente voor de resterende rentevaste periode.
  • Nadelen

  • Bij een Verhuisregeling wordt opnieuw uw inkomen getoetst.
  • Als de resterende rentevaste periode van uw hypotheek korter is van 10 jaar dan wordt deze getoetst op een rente van 5% i.p.v. de lage rente die u betaalt.
  • Als u voor de aankoop van een nieuwe woning een bedrag moet bijlenen, kan dat alleen bij de huidige hypotheekverstrekker. Shoppen en vergelijken is dus niet mogelijk.
  • Als u bij verhuizing NHG verliest is het de vraag of, en zo ja, tegen welke condities u uw hypotheek kunt meeverhuizen.
  • Meer weten? Wij helpen u graag! Bel 088 - 495 4000 of maak direct een vrijblijvende afspraak.

    Naar overzicht Blog & Nieuws