Artikel van 24-01-2023 door Anneke Ranzato

Zonnepanelen: ze zijn hot. Steeds meer huiseigenaars laten ze op hun dak plaatsen. Logisch gezien de hoge energieprijzen: stroom die je zelf opwekt is veel goedkoper. Alleen zijn ze in Den Haag wel bezig om het hebben van zonnepanelen minder gunstig te maken. Is het dan nog wel een goed idee? En is het niet balen als je net hebt geïnvesteerd in zonnepanelen?

Salderingsregeling zonnepanelen

Het draait allemaal om de salderingsregeling, die gaan ze afbouwen. Deze regeling maakt het extra aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben, en die extra aantrekkingskracht vinden ze niet meer zo nodig.

Hoe werkt de salderingsregeling?

De salderingsregeling werkt vrij eenvoudig. De stroom die je opwekt met jouw zonnepanelen gebruik je op het moment van opwekken. Op een mooie zonnige dag kan het prima zo zijn dat jouw panelen meer elektriciteit opleveren dan jij in je huis verbruikt. Het overschot wordt dan het energienet in gestuurd - terugleveren noemen ze dat. Dat wordt allemaal netjes bijgehouden. Ook zijn er momenten waarop er geen stroom van de panelen komt: 's nachts bijvoorbeeld. De stroom die je dan gebruikt komt gewoon uit het elektriciteitsnet. Bij de jaarafrekening van jouw energiebedrijf gaan ze salderen: de stroom die je hebt teruggeleverd wordt afgetrokken van de stroom die je hebt afgenomen. Alleen het verschil (het saldo) moet je betalen. Heb je meer teruggeleverd dan afgenomen, dan krijg je zelfs geld van jouw energieleverancier.

Hoe gaan ze de salderingsregeling afbouwen?

Al jaren is bekend dat de salderingsregeling niet voor eeuwig is. De afbouw zou eigenlijk al begonnen zijn, maar was uitgesteld. Nu was er vorige week in de Tweede Kamer een debat over de plannen voor het afbouwen van de regeling, die volgens dat plan zou starten in 2025. In 2025 en 2026 zou je dan nog 64% van de teruggeleverde stroom kunnen salderen, daarna verdere afbouw tot 28% in 2030 en niets meer in 2031. Uit de stemming van de partijen in de Tweede Kamer blijkt echter dat het plan in de Eerste Kamer waarschijnlijk geen meerderheid zal halen. Dus is de kans groot dat er nog wat bijgesteld gaat worden.

Wat gebeurt er dan met de stroom die je niet gebruikt?

De vraag is natuurlijk: als je niet meer kunt salderen, wat gebeurt er dan met de stroom die je niet direct gebruikt? Gaat die verloren? Dat hoeft niet... er zijn mogelijkheden om je zelf opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij.

Thuisbatterij kopen

Die zijn in Nederland nog niet populair, en dat komt vooral juist door die salderingsregeling. Niemand gaat nu een dure thuisbatterij kopen als je via saldering hetzelfde bereikt. Met de afbouw van de regeling zou daar weleens verandering in kunnen komen. Dan wordt de aanschaf van een thuisbatterij aantrekkelijker en door de grotere vraag als het meezit ook goedkoper.

Zonne-energie blijft interessant

Vooralsnog blijft het lucratief om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen - al wordt het door de afbouw van de salderingsregeling wel wat minder. De verwachting is dat de overheid wel wil blijven stimuleren dat we overstappen op zonne-energie, dus zal het ongetwijfeld wel aantrekkelijk blijven.

Zonnepanelen betalen uit hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek mag je voor energiebesparende maatregelen extra lenen. De aanschaf van zonnepanelen is één van die energiebesparende maatregelen, dus kun je het benodigde geld prima via de hypotheek financieren.

Babbelen over het financieren van energiebesparende maatregelen? Maak een vrijblijvende afspraak, we helpen je graag!

Naar overzicht Blog & Nieuws