Vraag:

Mijn partner en ik sluiten samen een overlijdensrisicoverzekering af. Nu las ik ergens over premiesplitsing. Wat is dat?

Antwoord:

Bij premiesplitsing wordt de totaalpremie van de overlijdensrisicoverzekering opgedeeld in verschillende stukjes. Op de polis staat dit dan duidelijk vermeld.

Premiesplitsing wordt gedaan bij overlijdensrisicopolissen die op twee levens worden afgesloten. U geeft op de aanvraag aan of u de premies gesplitst wilt hebben. Zonder premiesplitsing kunt u niet weten welke premie betaald wordt voor de dekking op uw leven, en welk bedrag voor de dekking op het leven van uw partner.

Premiesplitsing is nodig als u de heffing van erfbelasting over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering wilt voorkomen. Dan sluit u een polis af met twee verzekeringnemers. U bent verzekeringnemer voor de dekking op het leven van uw partner, en andersom. Als u gescheiden vermogens heeft kunt u op die manier voorkomen dat de ander erfbelasting moet betalen over de uitkering die volgt als u komt te overlijden. Dit werkt dus niet als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, wel als u ongehuwd samenwoont of een huwelijk of partnerschap met voorwaarden heeft.

Meer informatie over eventuele erfbelasting bij een overlijdensrisicoverzekering