Vraag:

Ik vind het belangrijk dat mijn partner en kinderen geen geldproblemen krijgen als ik zou overlijden. Hoe kan ik daarvoor zorgen?

Antwoord:

Het is zeker belangrijk dat u probeert ervoor te zorgen dat uw partner en kinderen niet in geldnood komen als u zou overlijden. Het is al erg genoeg dat ze u dan verliezen tenslotte. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om dit te voorkomen.

Als u betwijfelt of er genoeg geld is voor uw nabestaanden, dan is een verzekering de ideale oplossing. Een verzekering die uitkeert als u komt te overlijden: een overlijdensrisicoverzekering. Daarbij kunt u ervoor kiezen om een groot bedrag in één keer te laten uitbetalen. Met dat geld kan bijvoorbeeld de hypotheek (gedeeltelijk) afgelost worden. Dat scheelt in de maandlasten. Of er wordt een bedrag per maand opgenomen om het maandbudget mee aan te vullen.

Een andere keuze is een uitkering in termijnen, bijvoorbeeld een maandelijks bedrag. Dan verzekert u een nabestaandenlijfrente. Of een erfrente, die is meer gericht op uw kinderen.

De premie voor een nabestaandenlijfrente is onder voorwaarden aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Als u daar gebruik van maakt betekent het wel dat uw partner over de uitkeringen uit de nabestaandenlijfrente belasting moet betalen.

Meer informatie over nabestaandenverzekeringen