Het afsluiten van een hypotheek staat meestal niet op zich. Bijna altijd is er bij een hypotheek ook een overlijdensrisicodekking nodig. Op deze pagina laten we zien welke informatie we bieden over de overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering bij uw hypotheek eigenlijk? Dat is gemakkelijk uit te zoeken. Bereken de premies en vergelijk heel veel verzekeringen online!

Risico van overlijden

De manier waarop we aankijken tegen de financiƫle gevolgen van het risico van overlijden verschilt per persoon. Dit heeft vooral te maken met de gezinssituatie. Een woningbezitter met partner en kinderen zal zich er meer zorgen over maken dan een alleenstaande.

Verzorging partner

Bij huizen en hypotheken gaat het om grote bedragen. De maandlast van een hypotheek slokt een behoorlijk deel van het maandelijkse budget op. Het is dan ook belangrijk dat die maandlast nog steeds betaald kan worden als u of uw partner komt te overlijden.

Met een uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering kan (een groot deel van) de hypotheek worden afgelost. Daardoor wordt de maandlast aanzienlijk verlaagd. Zo zorgt u ervoor dat de achterblijvende partner de hypotheek kan betalen en in het huis kan blijven wonen.

Alleenstaande huizenkoper

Ook een alleenstaande huizenkoper sluit meestal een overlijdensrisicoverzekering af bij zijn hypotheek. Anders zou hij zijn achterblijvende ouders of kinderen per ongeluk kunnen opzadelen met een restschuld.

Heeft u vragen over de overlijdensrisicodekking in uw hypotheekconstructie? Onze hypotheekadviseurs helpen u graag, neem gerust contact met ons op!

Verplichting

In veel gevallen is het niet alleen verstandig, maar simpelweg verplicht om bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De bank of NHG stelt het vaak als voorwaarde bij het afsluiten van een hypotheek, omdat ze niet wil opdraaien voor een eventuele restschuld bij overlijden. U leest hier meer over op de pagina Verplichting overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek en specifiek over de verplichting bij een NHG-hypotheek op Overlijdensrisicoverzekering en Nationale Hypotheek Garantie.

Verpanding

Omdat de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering nodig is om de hypotheek te verlagen bij overlijden, wil de bank graag zeker weten dat het uitgekeerde verzekeringsgeld ook echt wordt gebruikt voor aflossing op de hypotheek. Daarom wil de bank zeggenschap over de overlijdensrisicoverzekering. Vaak gebeurt dat met verpanding. Het hoe en waarom van verpanding leggen we nader uit op de pagina Verpanding overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek.