De meeste mensen denken bij het afsluiten van een lening niet direct na over een overlijdensrisicoverzekering. Dat is niet vreemd. Wat heeft geld lenen met overlijden te maken - niets toch? Toch wel. Op deze pagina bespreken we wat er gebeurt als u overlijdt terwijl er een lening openstaat.

Bent u benieuwd naar de kosten van een overlijdensrisicoverzekering? Vergelijk direct online de premies van overlijdensrisicoverzekeringen

Openstaande schuld bij overlijden

Als u komt te overlijden gaan uw schulden over op uw nabestaanden. Zij moeten dan het bedrag dat u nog niet heeft afgelost aan de kredietverstrekker betalen. Is dat wat u wilt? Waarschijnlijk niet. Sommige banken hebben kwijtschelding van de restschuld in hun leningsvoorwaarden staan. Wordt de schuld niet kwijtgescholden bij overlijden? Dan is het goed om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering.

Kwijtschelding restschuld

Niet bij alle leningen is het zo dat de nabestaanden ervoor opdraaien als u komt te overlijden. Bij sommige banken is in de voorwaarden van de lening opgenomen dat de schuld die u nog heeft wordt kwijtgescholden als u overlijdt. Wat is kwijtschelden? Simpel: de lening vervalt. De rest van de lening hoeft niet meer terugbetaald te worden.

Kwijtschelding bij overlijden is een bijzonder prettige voorwaarde bij een lening. Het wordt alleen niet door elke bank aangeboden. Check uw leningvoorwaarden!

Verzekeren

Met kwijtschelding bij overlijden is er in feite een overlijdensrisicodekking opgenomen in de lening. Is die voorwaarde er niet, dan kunt u dat zelf regelen. U zorgt ervoor dat er bij uw overlijden een bedrag beschikbaar komt om de lening mee af te lossen. Dat doet u door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Dekking

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Als u een overlijdensrisicoverzekering afsluit om te voorkomen dat uw nabestaanden opgezadeld worden met het restant van uw lening, welke kiest u dan? Dit hangt vooral af van het soort lening.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening (PL) wordt afgelost met een vast bedrag per maand: een annuïteit. De PL verloopt net als een annuïteitenhypotheek, alleen dan met een kleiner bedrag en meestal zonder belastingaftrek. Van het maandbedrag wordt aan het begin een klein beetje gebruikt voor aflossing. In de loop der jaren wordt die aflossing steeds groter. De openstaande schuld neemt eerst dus heel langzaam af, daarna steeds sneller. De best passende dekking voor een overlijdensrisicoverzekering bij een persoonlijke lening is daarom een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. De looptijd en het bedrag stemt u af op de lening.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet (DK) is niet vooraf bekend hoe de aflossing verloopt. U krijgt een limiet tot uw beschikking, en binnen die limiet mag u geld opnemen en aflossen op elke manier die u wilt. Omdat niet bekend is hoeveel er openstaat als u komt te overlijden, is het verstandig om bij een doorlopend krediet te kiezen voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. De dekking stelt u gelijk aan de limiet van het DK. Zo weet u zeker dat het openstaande bedrag betaald kan worden uit de uitkering van de verzekeraar.

Andere leningen

Naast hypotheken, persoonlijke leningen en doorlopende kredieten zijn er nog allerlei andere leningen mogelijk. Een creditcard, een uitgestelde betaling of een postorderkrediet, noem maar op. Controleer altijd wat er met de openstaande schuld gebeurt bij overlijden. Wordt die automatisch kwijtgescholden? Mooi! Gebeurt dat niet? Kijk dan hoe de schuld wordt afgelost en kies de vorm van overlijdensrisicoverzekering die daar het beste bij past.

Meer weten over leningen? Op de website Lening.nl vindt u uitgebreide informatie over geld lenen.