U gaat scheiden of bent gescheiden. Dat is meestal geen prettige situatie, óók financieel. Bij scheiden zijn er twee onderwerpen rondom overlijden die belangrijk zijn. Op deze pagina bespreken we de volgende onderwerpen:

  • het wegvallen van alimentatie als degene die betaalt komt te overlijden
  • wat u kunt doen met uw gezamenlijke lopende overlijdensrisicoverzekering

Wilt u zien welke overlijdensrisicoverzekering in uw situatie het beste is? Vergelijk direct online de premies van overlijdensrisicoverzekeringen

Alimentatie is afhankelijkheid

Als u alimentatie ontvangt van uw ex-partner, bent u daar financieel van afhankelijk. U heeft het geld waarschijnlijk nodig om elke maand rond te komen en niet in de financiële problemen te raken. De alimentatiebetalingen zijn voor uw banksaldo heel belangrijk. Het maakt daarbij niet uit of de alimentatie bedoeld is voor uzelf (partneralimentatie) of voor uw kinderen (kinderalimentatie). Uiteindelijk heeft u het geld wellicht hard nodig om uw maandelijkse uitgaven mee te bekostigen.

Overlijden ex-partner

Wat nu als uw ex-partner komt te overlijden? Dan stoppen de alimentatiebetalingen. Redt u het dan financieel nog wel? Als het antwoord op deze vraag 'nee' is, zorg dan voor een goede overlijdensrisicodekking. Een overlijdensrisicoverzekering op het leven van uw ex-partner, waaruit u een bedrag krijgt als uw ex overlijdt. Met dat bedrag kunt u uw inkomsten maandelijks aanvullen. Zo vangt u het gat op dat ontstaat door het wegvallen van de alimentatie.

Onderschat het risico dat u als alimentatie-ontvanger loopt niet. Zou u kunnen rondkomen zonder de alimentatie van uw ex-partner?

Bestaande overlijdensrisicoverzekering bij scheiding

Had u een overlijdensrisicoverzekering lopen tijdens uw jaren samen? Dan moet daar iets mee gebeuren als u uit elkaar bent. Misschien loopt de dekking door op één leven, bijvoorbeeld om het alimentatiegat bij overlijden af te dekken. Misschien wordt de verzekering beëindigd. Misschien blijft de overlijdensrisicoverzekering lopen bij de hypotheek, die door één van beiden wordt overgenomen.

Opzeggen?

Het opzeggen van een overlijdensrisicoverzekering kan meestal zonder problemen. Denk wel altijd goed na voordat u een bestaande overlijdensrisicoverzekering opzegt. Zonde als blijkt dat u de dekking die erin zit toch nog nodig heeft. En dat u die nieuw alleen maar veel duurder kunt afsluiten. Of misschien lukt het afsluiten van een nieuwe polis helemaal niet, doordat er iets met uw gezondheid is.

Waarde?

Als u de lopende overlijdensrisicoverzekering opzegt, dan kan blijken dat er een bedrag wordt uitbetaald. Dat is de waarde die in sommige overlijdensrisicoverzekeringen wordt opgebouwd in het eerste deel van de looptijd. Dit leggen we verder uit op de pagina Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering. Het is wel zo eerlijk om die waarde mee te nemen in de verdeling bij uw scheiding.