Een overlijdensrisicoverzekering klinkt eenvoudig: een verzekering die uitkeert bij overlijden. Zo simpel is het ook. Toch zijn er verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Op deze pagina vindt u een overzicht van deze soorten.

Bent u benieuwd wat het verschil in premie is tussen de verschillende soorten? Vergelijk dan direct de premies van overlijdensrisicoverzekeringen!

Verschillen in looptijd en dekking

De verschillen tussen de diverse soorten overlijdensrisicoverzekeringen zitten in:

  • de looptijd
  • de dekking

Looptijd van de overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering kan levenslang worden afgesloten of voor een bepaalde periode (tijdelijk).

Levenslange overlijdensrisicoverzekering

Levenslang betekent dat de verzekering ooit uitkeert: als de verzekerde overleden is. Wanneer dat is maakt dan niet uit, de verzekering heeft geen eerdere einddatum. De levenslange overlijdensrisicoverzekering kennen we beter als uitvaartverzekering of begrafenisverzekering. Het is tenslotte prettig als u zeker weet dat er bij overlijden altijd geld beschikbaar is voor een waardig afscheid.

Tijdelijke overlijdensrisicoverzekering

Een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering heeft wel een einddatum. Als de verzekerde niet vóór die datum komt te overlijden vervalt de dekking. De verzekering keert dan niet uit. Deze verzekering is geen spaarpot: er wordt een risico afgedekt. Als we het hebben over een overlijdensrisicoverzekering, bedoelen we deze tijdelijke vorm.

Dekking van de overlijdensrisicoverzekering

De dekking is het bedrag dat uitgekeerd wordt bij overlijden. Bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering wordt een bedrag afgesproken. Dat bedrag kan daarna hetzelfde blijven of automatisch dalen. We kennen de volgende soorten:

Welke soort het beste bij u past is afhankelijk van uw situatie en wensen. De reden voor het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering is hierbij van groot belang. Buiten de pure soorten zoals hierboven genoemd zijn er bijvoorbeeld speciale nabestaandenverzekeringen.

Andere soorten levensverzekeringen

De overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering: bij de verzekering gaat het om het wel of niet in leven zijn. Naast de overlijdensrisicoverzekering zijn er nog meer soorten levensverzekeringen. Die bespreken we op de pagina Soorten levensverzekeringen.