Een overlijdensrisicoverzekering zorgt voor het uitbetalen van een geldbedrag als de verzekerde persoon overlijdt. Als u een overlijdensrisicoverzekering afsluit kunt u kiezen uit een paar vormen:

Bij een dalende verzekering gaat het bedrag dat bij overlijden uitbetaald wordt ieder jaar een stukje omlaag. Voor de manier waarop het daalt zijn dan nog twee mogelijkheden:

Op deze pagina bespreken we de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Benieuwd naar de premie van een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?
Vergelijk direct online de premies van overlijdensrisicoverzekeringen

Annuïtaire daling

Een annuïtaire daling is een daling die niet in een rechte lijn verloopt. De annuïteit is een begrip dat we vooral kennen uit de wereld van lenen en hypotheken. Bij een lening die wordt afgelost met annuïteiten betaalt men iedere maand een vast bedrag, waarvan een deel aflossing is en een deel rente. Het aflossingsdeel begint heel klein en groeit naarmate er van de maandbetaling minder ruimte nodig is voor de rentebetaling.

Het verzekerde bedrag van een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering verloopt op dezelfde manier als de openstaande schuld bij een annuïteitenhypotheek. Hoe het precies verloopt heeft te maken met het gekozen 'annuïteitenpercentage' – dat is vergelijkbaar met het rentepercentage bij de hypotheek. Hoe hoger het percentage, hoe langzamer het verzekerde kapitaal daalt.

Annuïtair dalende overlijdenrisicoverzekering

Premie annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

De premie voor de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering is een vast bedrag. Het verzekerde bedrag daalt dus wel, maar de premie niet. Daarom betaalt u in de laatste jaren van de verzekering geen premie meer: het verzekerde bedrag is dan al erg laag.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering als oplossing

De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt vooral afgesloten in combinatie met een lening op basis van annuïteiten. Een annuïteitenhypotheek dus. Als het percentage daling van de verzekering wordt afgestemd op het percentage hypotheekrente, dan daalt de uitbetaling bij overlijden ongeveer hetzelfde als de openstaande hypotheekschuld. Zo kan de hypotheek er bij overlijden mee afgelost worden om de nabestaanden te ontlasten. Om dezelfde reden past deze verzekeringsvorm ook goed bij een persoonlijke lening.

Bij andere redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten past een ander soort dekking meestal beter.