Het eerste waar u aan denkt bij een overlijdensverzekering is waarschijnlijk een uitvaartverzekering. Als iemand komt te overlijden volgt er een begrafenis of crematie, en hiervoor is geld nodig. Om te voorkomen dat de nabestaanden hierdoor in financiële problemen komen kiezen veel mensen ervoor een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze pagina bespreken we de belangrijkste aspecten van de uitvaartverzekering.

Heeft u meer dan genoeg geld op spaarrekeningen staan om een uitvaart te kunnen betalen? Vraag u dan af of een uitvaartverzekering wel noodzakelijk is.

Levenslange overlijdensrisicoverzekering

De uitvaartverzekering heet officieel een 'levenslange overlijdensrisicoverzekering'. De verzekering keert alleen uit bij overlijden, maar heeft geen einddatum. De polis loopt door totdat u overlijdt en keert dan uit.

Sparen of verzekeren?

Doordat de polis in ieder geval ooit uitkeert kunt u de uitvaartverzekering ook zien als spaarpot. Als u de premie op een spaarrekening zou storten ontstaat er ook een bedrag waarmee een uitvaart betaald kan worden. Alleen: u weet niet op welk moment het geld nodig is. Het voordeel van verzekeren is dat het afgesproken bedrag altijd uitgekeerd wordt: het maakt niet uit of u over twee maanden of vijftig jaar overlijdt.

Geld of verzorging uitvaart?

Bij een uitvaartverzekering heeft u de keuze uit twee vormen:

  • uitkering in geld
  • uitkering in natura

Uitvaartverzekering in geld

Een uitkering in geld is eenvoudig: het verzekerde bedrag wordt uitbetaald. De nabestaanden betalen hiervan zelf de kosten van de begrafenis of crematie.

Uitvaartverzekering in natura

Het kan ook anders: in plaats van het uitbetalen van een geldbedrag regelt de verzekeraar de uitvaart. Dan is de invulling van de uitvaart verzekerd, niet een bedrag. Dit noemen we een naturaverzekering.

Voordelen naturaverzekering

Het voordeel van de uitvaartverzekering in natura is dat de nabestaanden zich niet bezig hoeven te houden met geldstromen. Ook lopen ze niet het risico dat het geldbedrag niet genoeg is om de gewenste uitvaart van te betalen. Daarvoor moet de werkelijke uitvaart wel exact aansluiten bij de opgegeven invulling op het moment van afsluiten.

Nadelen uitvaartverzekering

Aan de andere kant biedt een naturaverzekering ook beperkingen. Vaak worden de nabestaanden verplicht de uitvaart te laten plaatsvinden in één van de eigen uitvaartcentra van de verzekeraar. Die zijn niet altijd in de buurt van de woonplaats. Willen ze een ander uitvaartcentrum? Dat kan meestal wel, maar dan is de vergoeding van de kosten veel lager. Zo moet er uiteindelijk toch nog bijbetaald worden. Hetzelfde geldt voor allerlei extra's die niet in de verzekerde invulling van de uitvaart waren opgenomen.

Overweegt u het afsluiten van een natura-uitvaartverzekering? Ga goed na wat de voorwaarden zijn en op welke locaties de uitvaart kan plaatsvinden!