Vraag:

Ik ben een woning aan het kopen. Nu hoor ik dat ik goed moet letten op de ontbindende voorwaarden in de koopakte. Wat zijn dat?

Antwoord:

Ontbindende voorwaarden zijn voorbehouden. Het zijn redenen waardoor de koop alsnog niet doorgaat, ook al is de koopakte getekend. De koop wordt dan teruggedraaid en niemand is meer ergens toe verplicht. Als u geen beroep kunt doen op een ontbindende voorwaarde zit u na de wettelijke bedenktijd echt aan de koop vast.

De belangrijkste ontbindende voorwaarden in een koopakte gaan om de financiering. Op het moment dat u de koopakte tekent weet u tenslotte nog niet zeker dat u de hypotheek die u voor de koop nodig heeft ook werkelijk krijgt. Zonder voldoende hypotheek kan de koop niet doorgaan.

Omdat het regelen van de hypotheek wel wat tijd in beslag kan nemen, is het handig als de datum van de ontbindende voorwaarden daarvoor ruim voldoende tijd biedt. Verder is het belangrijk om die datum tijdens het hypotheektraject goed in de gaten te houden. Als de financiering nog niet rond is kan er vaak wel uitstel geregeld worden. En dat is belangrijk, want u wilt niet vastzitten aan de koop als uiteindelijk toch blijkt dat de hypotheek niet door kan gaan. Tijdens de aanvraag van uw hypotheek helpen de NHP-hypotheekadviseurs u hier natuurlijk bij.

Meer informatie over de koopakte bij de aankoop van een woning