Vraag:

Ik wil een huis kopen maar begin volgende maand in een nieuwe baan. Kan de overdracht van de woning toch snel, ofwel: kan ik een huis kopen in mijn proeftijd?

Antwoord:

Een huis kopen in de proeftijd is nagenoeg nooit mogelijk. Tenminste - niet als u voor die aankoop een hypotheek nodig hebt. Natuurlijk kunt u zonder problemen een huis kopen op ieder moment als u dit uit andere middelen betaalt.

De bank waar u de hypotheek aanvraagt wil enige zekerheid over uw inkomen. Daarom moet u gegevens aanleveren over uw salaris en dienstverband. In een proeftijd is uw dienstverband nog uiterst onzeker. Zowel uzelf als uw werkgever kan in die periode op ieder moment het contract opzeggen. Deze onzekerheid geldt voor u en uw werkgever, maar dus ook voor een geldverstrekker.

De onzekerheid van de proeftijd zal ervoor zorgen dat een geldverstrekker u geen hypotheek wil verstrekken tijdens de proeftijd. U kunt de hypotheek wel aanvragen in die periode en dan definitief rondmaken zodra de proeftijd voorbij is en uw dienstverband doorloopt zoals de afspraak was.

Alles over het afsluiten van een hypotheek