Vraag:

Wij hebben al jaren een spaarhypotheek. Ik weet dat we sparen in een verzekering om de hypotheek af te lossen. Klopt het dat dit spaargeld belastingvrij is?

Antwoord:

Inderdaad heeft u bij een spaarhypotheek een spaarverzekering, waarin u kapitaal opbouwt om de hypotheek later mee af te lossen. Het spaargeld in die verzekering kán belastingvrij zijn. Dat is echter niet altijd het geval.

Er is alleen een belastingvrijstelling als de polis een 'Kapitaalverzekering Eigen Woning' (KEW) is. Dit moet ook zo in de verzekeringspapieren vermeld staan. Een spaarverzekering kan alleen een KEW zijn als die voldoet aan de bijbehorende voorwaarden.

Heeft u inderdaad een Kapitaalverzekering Eigen Woning en blijft u voldoen aan de voorwaarden, dan is het geld in de polis belastingvrij. U betaalt geen belasting over het rendement, en u betaalt er ook geen jaarlijkse vermogensrendementsheffing over in box 3. Dit voordeel is niet onbeperkt: er is een maximale vrijstelling. Boven die vrijstelling moet u alsnog belasting betalen bij uitbetaling van het geld.

Er zijn ook spaarhypotheken waarbij destijds bewust gekozen is voor een 'box 3 polis'. Daarmee wordt bedoeld dat het geen KEW is, en dat de waarde van de polis gewoon meegerekend wordt bij het bepalen van de belasting in box 3. Deze polissen hebben dus géén belastingvrijstelling.

Meer informatie over de spaarhypotheek
Meer over belastingvrij kapitaal opbouwen voor het aflossen van uw hypotheek