U wilt een huis kopen, maar u heeft niet genoeg spaargeld om de bijkomende kosten zelf te betalen. Die kosten kunt u in tegenstelling tot vroeger niet meer verwerken in de hypotheeksom. Is het daardoor voor u onmogelijk om een eigen woning aan te schaffen? Niet altijd. Soms is het mogelijk om het restant te betalen vanuit een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening naast hypotheek

In sommige situaties kan het afsluiten van een persoonlijke lening naast de hypotheek uitkomst bieden. Dat klinkt vreemd, maar is soms echt mogelijk.

Verschil in rekenregels

De regels waarmee uw maximale hypotheek berekend wordt werken anders die voor uw maximale persoonlijke lening. Door dit verschil is het soms mogelijk om naast uw hypotheek een lening af te sluiten. Met het geld uit die lening kunt u dan uw kosten koper betalen.

Extra lenen niet verstandig

De maximale hypotheekregel is ingesteld om u als consument te beschermen tegen teveel lenen. Het afsluiten van een extra lening naast de hypotheek voor het betalen van de kosten past niet binnen die bescherming. Zo was de wet niet bedoeld. Het is niet vreemd dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) geen voorstander zijn van deze constructie. Er wordt dan ook gewerkt aan het gelijktrekken van de rekenregels, zodat het simpelweg niet meer kan.

Bekijk altijd goed of u de lasten van leningen die u afsluit wel echt kunt dragen. Of dat nu om een hypotheek gaat, om een persoonlijke lening of een combinatie van beide.

Soms zelfs goedkoper

Misschien hoeft u niet te kiezen voor een persoonlijke lening omdat u niet genoeg kunt lenen? Dan is het soms gewoon slim, omdat het wellicht qua maandlasten goedkoper uitpakt. Kan dat? Ja, dat is mogelijk!

Lagere maandlast

Als u een hypotheek afsluit zonder NHG heeft u te maken met risicoklasses voor de hypotheekrente. Soms is het renteverschil tussen twee risicoklasses zó groot dat het interessant is om uw hypotheek iets te verlagen met een persoonlijke lening. De lagere rente geldt dan voor de hele hypotheek, terwijl u slechts voor een klein gedeelte de hogere rente van de persoonlijke lening betaalt. Dit kan per saldo leiden tot een lagere maandlast.

Duur huren als alternatief

Natuurlijk moet u voorzichtig en verstandig zijn. Maar misschien heeft u niet echt een alternatief. Ja, enorm duur huren in de vrije sector - als daar al een woning te vinden is. Dan is het begrijpelijk dat u op zoek gaat naar een manier om alsnog die woning te kopen, óók als u daarvoor een extra lening moet afsluiten.

Andere opties voor kopen zonder eigen geld

Kijk overigens ook even naar de andere opties die u kunnen helpen om een huis te kopen zonder eigen geld. Wie weet bieden die voor u uitkomst!

Persoonlijke toelichting? Contact met NHP Hypotheekexpert!