De maximale hypotheekregel zorgt ervoor dat u eigenlijk geen woning meer kunt kopen als u niet genoeg spaargeld heeft. Toch zijn er soms mogelijkheden om dat huis toch te kunnen kopen. Bijvoorbeeld als de woning meer waard is dan wat u betaalt. NHP legt uit hoe dit werkt.

Marktwaarde woning

De regels voor de maximale hypotheek draaien onder andere om de marktwaarde van de woning. Vanaf 2018 kunt u nog maar 100% van die marktwaarde aan hypotheek krijgen. Dat maakt het lastig om de bijkomende kosten als u een huis koopt mee te financieren. De bedoeling is dat u deze uit eigen geld betaalt. Heeft u niet genoeg spaargeld? Dan ligt soms een oplossing in de bepaling van de marktwaarde.

Ingewikkeld? Onze hypotheekexperts leggen het u met plezier even persoonlijk uit. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op!

Koopsom

Veel banken hanteren als marktwaarde de koopsom van uw woning. Dan is er geen speling: meer lenen dan de koopsom is niet toegestaan. Het enige dat u nog kunt doen is kijken naar de andere opties die we beschrijven voor het kopen van een woning zonder eigen geld.

Taxatiewaarde

Er zijn echter ook banken die als marktwaarde de taxatiewaarde nemen. Dan zijn er misschien wél mogelijkheden om nog wat kosten mee te financieren: als de taxatiewaarde hoger ligt dan de koopsom die u voor de woning betaalt.

Voorbeeld verschil taxatiewaarde en koopsom

Stel: u komt voor een woning een koopsom overeen van € 230.000. U laat de woning taxeren en daar komt een taxatiewaarde van € 245.000. Als de bank de taxatiewaarde van de woning als marktwaarde neemt kunt u een hypotheek afsluiten van 100% van € 245.000. Uit het verschil tussen deze maximale hypotheek en de koopsom kunt u de kosten koper doorgaans prima betalen.

Aandachtspunt voor koopakte

Als voor uw financiering een bepaalde minimale taxatiewaarde nodig is, laat u dit dan als voorbehoud opnemen in de koopakte. Zo komt u niet in de problemen als de waarde die door de taxateur onafhankelijk bepaald wordt niet toereikend is. U kunt het ook opvangen met een voorbehoud waarin u opgeeft hoeveel eigen geld u maximaal kunt opbrengen voor de financiering van de woning. Bespreek dit goed met de makelaar die u ondersteunt bij uw aankoop!