Nieuwbouwwoningen worden aangeboden met de vermelding 'V.O.N.': Vrij Op Naam. Er is geen sprake van overdrachtsbelasting en de notariskosten zijn bij de prijs inbegrepen. In plaats daarvan krijgt u te maken met andere kosten. Allereerst natuurlijk de koop-aanneemsom: het bedrag dat de aannemer u in rekening brengt voor het huis zelf. Daarnaast zijn er diverse bijkomende kosten. Deze kosten van nieuwbouw bespreken we hieronder.

Belasting Toegevoegde Waarde (btw)

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis betaalt u btw. Deze btw is al in de koop-aanneemsom opgenomen en hoeft u dus niet nog extra te betalen.

Bouwrente

Bij een nieuwbouwwoning krijgt u te maken met het begrip bouwrente. Er wordt immers al geld gebruikt voor het bouwen van het huis terwijl u er nog niet in kunt wonen. Over dat geld wordt rente in rekening gebracht. Er zijn twee soorten bouwrente, met een groot fiscaal verschil:

  • Bouwrente over de periode voordat u de woning kocht. Deze rente is onderdeel van de koop-aanneemsom. U kunt het bedrag niet aftrekken in uw belastingaangifte.
  • Bouwrente over de periode nadat u de woning kocht.Dit noemen we ook wel 'renteverlies tijdens de bouw'. Het gaat om de rente die u al over uw hypotheek betaalt terwijl het huis nog gebouwd wordt. Deze rente is wel aftrekbaar, het is hypotheekrente.

Voor beide vormen van bouwrente geldt dat ze opgenomen mogen worden in uw hypotheek. De rente over het geld dat u hiervoor leent is fiscaal aftrekbaar.

Meerwerk

Bij een nieuwbouwwoning is er vaak sprake van meerwerk bovenop de kale aanneemsom. Een luxere keuken bijvoorbeeld, een dakkapel of een uitgebouwde woonkamer. Dit noemen we meerwerk: u kunt aan de aannemer doorgeven wat u wilt en die zorgt voor de uitvoering. De kosten worden dan ook opgenomen in uw koop/aanneemsom.

Kosten na oplevering

Misschien dat u direct na het ontvangen van de sleutel al extra kosten gaat maken voor werkzaamheden die u nog extra uit wilt (laten) voeren aan de nieuwbouwwoning. Denk hierbij aan het bestraten van de lege tuin, en het plaatsen van een schutting om die tuin. Deze kosten moet u extra incalculeren bovenop de kosten van uw nieuwbouwwoning.

Kosten voor uw hypotheek

Waarschijnlijk betaalt u uw nieuwbouwhuis niet uit eigen middelen en heeft u er een hypotheek voor nodig. Ook bij het afsluiten van deze hypotheek komen kosten kijken. Deze zetten we uiteen op de pagina Kosten afsluiten hypotheek.

Alles over nieuwbouw kopen en nieuwbouwhypotheek